Piratpartiledaren Anna Troberg menar att det är svårt att hitta någon sajt som inte länkar till upphovsrättsskyddat material.
Piratpartiledaren Anna Troberg menar att det är svårt att hitta någon sajt som inte länkar till upphovsrättsskyddat material. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Student utlämnas till USA för piratlänkning - riskerar fem års fängelse

23-årige TVShack-grundaren Richard O'Dwyer utlämnas till USA. Nu varnar Piratpartiet för fler liknande fall.


Är inte ett brott i Storbritannien

En av anledningarna till att Richard O'Dwyers fall blivit uppmärksammat är att 23-åringens länkning till piratkopierat material inte är något brott i Storbritannien. Ändå har man nu beslutat att bevilja USA:s begäran om att lämna ut honom.

Tidigare i år har amerikanska myndigheter slagit till mot liknande sajter i USA, däribland uppladdningssajten Megaupload och First Row Sports, som streamar olika sportevenemang.

LONDON. Den 23-årige collegestudenten Richard O'Dwyer, som driver sajten TVShack, utlämnas från Storbritannien till USA där han kan fällas för upphovsrättsbrott och dömas till fem års fängelse. Anledningen? På sajten länkas det till piratkopierat material, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Svenska Piratpartiets ledare Anna Troberg har svårt att förstå varför han som brittisk medborgare ska utlämnas till USA. Hon varnar också för en framtid där fler drabbas.

– Det är svårt att hitta någon sajt på nätet som inte länkar till upphovsrättsskyddat material. Tidningar, bloggar, ja till och med Google länkar ju, säger hon till Nyheter24.

Svårt att avgöra för vanlige användaren

Samtidigt menar hon att nätet knappast skulle fungera utan möjligheten att att använda sig av länkar. Och det är svårt för den vanlige medborgaren att veta när man eventuellt bryter mot lagen.

– Hur ska man som internetanvändare kunna avgöra vad som är upphovsrättsskyddat och inte? frågar Troberg sig.

Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén, som varit deras ansikte utåt i debatten mot piraterna, vill inte kommentera fallet.

– Jag har inga synpunkter på det, jag har sett rubrikerna bara. Vi uttalar oss om vad som händer i Sverige, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.