- Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Flera svenska storföretag nolltaxerar

En tredjedel av Sveriges största koncerner betalar lite eller inget alls i skatt. Storbolagen är inte misstänkta för skattebrott, utan tros utnyttja kryphål i skattelagstiftningen.


En stor granskning som SVT:s Rapport har gjort visat att en tredjedel av Sveriges största bolagskoncerner nolltaxerar eller betalar mycket lite i skatt.

SVT har undersökt 20 av de största bolagen i Sverige och kan nu avslöja att storföretag som Atlas Copco, Nordstjernan, Securitas, Volvo AB, Volvo personvagnar, Sandvik och SCA knappt betalade någon skatt alls år 2010. Detta trots att bolagen redovisade vinst till sina aktieägare samma år. Resultatet kan jämföras med Astra Zeneca, H&M, Vattenfall och Telia Sonera som betalar över tre miljarder kronor var i skatt.

Inget av de nolltaxerande bolagen är misstänkt för något brott. Företagen menar att de följer skattelagarna, men de har kritiserats för att använda sig av kryphål i skattelagstiftningen. I USA har flera organisationer försökt sätta press på storbolagen att göra rätt för sig.

– Det har förekommit förslag till bolagsstämmor att företag ska anta policies för att inte använda skattelagstiftningens kryphål till att minska sin skattebörda systematiskt, säger Carina Lundberg Markow, försäkringsbolaget Folksams chef för ägarfrågor till Rapport.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.