Hon ville hyra ut lägenheten eftersom hon "nyligen skilt sig (efter att han erkänt att han blivit kär i en annan) och flyttat tillbaka till Storbritannien."
1 av 7
Hon ville hyra ut lägenheten eftersom hon "nyligen skilt sig (efter att han erkänt att han blivit kär i en annan) och flyttat tillbaka till Storbritannien." - Foto: Privat
"Jag har vunnit lägenheten efter att vi delat upp våra tillgångar. Jag är den enda ägaren, lägenheten är fullt betald och det finns inga lagliga problem."
2 av 7
"Jag har vunnit lägenheten efter att vi delat upp våra tillgångar. Jag är den enda ägaren, lägenheten är fullt betald och det finns inga lagliga problem." - Foto: Privat
Nyheter24:s reporter valde dock att inte förhasta sig - och skickade aldrig över några pengar till bluffmakerskan.
3 av 7
Nyheter24:s reporter valde dock att inte förhasta sig - och skickade aldrig över några pengar till bluffmakerskan. - Foto: Privat
"Månadshyran är 4 900 kronor (för hela lägenheten) och allt är inkluderat i hyran (vatten, värme, elektricitet, wifi, kabelteve, parkeringsplats). Du får hyra lägenheten i fem år, men minst två månader".
4 av 7
"Månadshyran är 4 900 kronor (för hela lägenheten) och allt är inkluderat i hyran (vatten, värme, elektricitet, wifi, kabelteve, parkeringsplats). Du får hyra lägenheten i fem år, men minst två månader". - Foto: Privat
"Linda Karlsson", som skriver alla sina mejl på engelska, var snabb med att skicka över bilder på den utlovade lägenheten till Nyheter24:s reporter.
5 av 7
"Linda Karlsson", som skriver alla sina mejl på engelska, var snabb med att skicka över bilder på den utlovade lägenheten till Nyheter24:s reporter. - Foto: Privat
"Lägenheten är exakt som på bilderna, fullt möblerad och utrustad, så du behöver inget för att flytta in (men du kan ta med dina egna möbler om du vill). Den är nyrenoverad och har en total area på 68 kvadratmeter".
6 av 7
"Lägenheten är exakt som på bilderna, fullt möblerad och utrustad, så du behöver inget för att flytta in (men du kan ta med dina egna möbler om du vill). Den är nyrenoverad och har en total area på 68 kvadratmeter". - Foto: Privat
Lurendrejarna fortsätter lura pengar av bostadslösa människor.
7 av 7
Lurendrejarna fortsätter lura pengar av bostadslösa människor. - Foto: SCANPIX

Bostadsbedragarna fortsätter sina härjningar på nätet

Nyheter24 granskar andrahandsuthyrningen. Del 3. Bostadssökare som trott att bluffare och bedragare lagt av får tänka om - Nyheter24:s reporter stöter på dem på nytt.


Nyheter24 granskar

I en artikelserie på fyra delar tar Nyheter24 en närmre titt på bostadsmarknaden för andrahandsuthyrning. Vad blir konsekvenserna för den som hyr ut till ockerhyra? Vad säger personerna bakom lägenhetsannonserna? Kan andrahandsgästen vägra flytta? Och dessutom; lurendrejarna som vägrar ge sig - de hyr ut lägenheter som inte finns.

Här finns del ett, två och fyra.

Har man vare sig pengar till kontantinsats eller fast jobb blir det aningen svårt för en nyinflyttad att ta sig in på bostadsmarknaden i valfri svensk storstad.

Men för Nyheter24:s till Stockholm nyinflyttade reporter tycktes bostadsproblemet ha löst sig. Han hittade en lägenhetsannons på Blocket.se där lägenhetsinnehavaren Linda Karlsson meddelade att hon ägde en tvåa på Kungsholmen som hon gärna ville få uthyrd. Dessutom under flera års tid.

– Jag kontaktade henne och fick ett svar där hon berättade mer om sig själv och lägenheten, säger Nyheter24:s reporter.

Linda svarade på engelska och berättade att hon nyligen brutit upp från ett jobbigt äktenskap och fått jobb på en oljerigg.

"I don't want to sell the apartment because I have a 12 years old son who will com to study in Stockholm when he will be a student. So all that I want to do now is to rent the apartment to some nice and responsible persons, who will take good care of the apartment for the next years."

Ingen Linda Karlsson på den angivna adressen

En snabb koll på upplysningen och det visade sig dock att det inte finns någon Linda Karlsson på bostadsadressen. Men trots ökad misstro valde Nyheter24:s reporter att fortsätta mejlväxlingen. Något telefonnummer ville "Linda" inte lämna ut, eftersom hon saknade mottagning borta på oljeriggen.

Via fem grundligt förklarande steg berättade "Linda" hur allt skulle gå till. För att över huvud taget få titta på lägenheten skulle den framtida hyresgästen bli tvungen att sätta in 9 800 kronor på ett konto, varpå nycklarna och kontrakt skulle skickas över.

Manipulerar med falska säkerhetsangivelser

För den erfarne kan det tycka sig märkligt att en bostadsinnehavare inte ens vill träffa sin nya hyresgäst. Men den som är ny på bostadsmarknaden och i desperat jakt är många gånger beredd att gå långt för att få tak över huvudet till ett rimligt pris. Det är exakt det som bedragarna drar nytta av. Genom att skriva långa mejl med ingående förklaringar och hänvisningar till "säkra betalningssätt" och garanti på att få pengarna återbetalda är det många som tyvärr går i fällan. Och har man väl betalat finns inget att göra - eftersom varken lägenhet eller uthyrare existerar.

"Linda Karlsson" är knappast ensam om att försöka blåsa människor. Det visade sig ganska snabbt att en exakt kopia av hennes mejl hamnat hos flera olika personer, runt om i Sverige, som svarat på lägenhetsannonser på olika sajter. Enda skillnaden är att "Linda" är utbytt mot ett annat namn.

Att bedragarna ska sluta bara för att de avslöjas i ett fall kan man tyvärr inte räkna med.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!