Trots upprepade samtal nekades den unga kvinnan akut hjälp...
1 av 3
Trots upprepade samtal nekades den unga kvinnan akut hjälp... - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
... vilket medförde att hon hittades död en vecka senare.
2 av 3
... vilket medförde att hon hittades död en vecka senare. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Kvinnan fick rådet att besöka vårdcentralen i stället för att få ambulans.
3 av 3
Kvinnan fick rådet att besöka vårdcentralen i stället för att få ambulans. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Död kvinna borde fått ambulans

Bad om ambulans vid tre tillfällen, men nekades.


Kortast ambulanstid

Den avlidna kvinnan bodde i Tranås kommun - samma kommun som gjort sig känd för att ha Sveriges kortaste ambulanstid.

Kommunen i Jönköpings län har en responstid på 7,4 minuter, vilket har medfört att invånarna kan känna sig extra trygga - i de fall då SOS Alarm väljer att skicka ut en ambulans.

TIMRÅ. Den unga kvinnan flämtade och talade sluddrigt - men trots att hon bad om hjälp vid tre separata tillfällen nekades hon ambulans. En vecka senare hittades hon död i sin lägenhet. Nu fastslår Socialstyrelsen i ett beslut att kvinnan borde ha fått vård tidigt när hon tog kontakt med SOS alarm.

Vidarekopplad i stället för att få ambulans

I beslutet skriver man att det är anmärkningsvärt att distriktssköterskorna negligerade hennes besvär. Trots att det torde ha varit uppenbart att kvinnan mådde mycket dålig kopplade man henne vidare till sjukvårdsrådgivningen där man i sin tur uppmanade henne att kontakta vårdcentralen nästkommande dag.

Enligt Socialstyrelsen är det dock svårt att bedöma sköterskornas agerande, med tanke på att alla samtal inte finns inspelade. Det framgår därmed inte hur informationsöverföringen mellan SOS-operatör och sjukvårdsrådgivningen fungerat, och därigenom blir det svårt att veta hur distriktssköterskornas bedömning stod i enlighet med beprövad erfarenhet och vetenskap.

Fallet med den unga kvinnan som tragiskt nog avled är endast ett i raden av uppmärksammade fall där patienter nekats ambulans.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!