Den 16-åriga flickan överfölls bakom Kungliga bibloteket. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle i Humlegården.
1 av 4
Den 16-åriga flickan överfölls bakom Kungliga bibloteket. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle i Humlegården. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
All hjälp uppskattas. Polisen vill komma i kontakt med alla som varit på brottsplatsen under lördagen.
2 av 4
All hjälp uppskattas. Polisen vill komma i kontakt med alla som varit på brottsplatsen under lördagen. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Här är fantombilden på de två misstänkta männen vid Humlegårdsfallet.
3 av 4
Här är fantombilden på de två misstänkta männen vid Humlegårdsfallet. - Foto: Montage Efterlyst/TV3
Polisen har ännu ingen misstänkt efter gruppvåldtäkten i Örnsköldsvik.
4 av 4
Polisen har ännu ingen misstänkt efter gruppvåldtäkten i Örnsköldsvik. - Foto: Heiko Junge/AP/Scanpix

Inga misstänkta efter gruppvåldtäkten - och det blir lättare att frias

Utredningen av gruppvåldtäkten som skedde i helgen går framåt. Samtidigt blir överfallsvåltäkter svårare att utreda och antalet personuppklarade våldsbrott minskar.


Statistik och fakta

Ett examensarbete vid juristlinjen visade att andelen friande domar för våldtäkt ökade från 22 till 33 procent mellan åren 2006 till 2010.

Av dessa anmälningar har 19,1 procent av de gärningsmän som begått överfall utanför hemmet friats. Hela 37,8 procent har friats av de gärningsmän som redan haft sexuell relation offret.

Enligt BRÅ:s hemsida polisanmäls endast 10-20 procent av alla sexualbrott.

Av dem som misstänks för sexualbrott är majoriteten män, bara omkring två procent är kvinnor. En majoritet av offren är kvinnor. I en tredjedel av anmälda våldtäkterna är offret under 15 år.

Den gruppvåldtäkt en 24-årig kvinna i Örnsköldsvik utsattes för under natten mot lördagen är fortfarande ouppklarad. Polisen befarar att det rör sig om serievåldtäktsmän men har inga misstänkta i nuläget.

- Men utredningen går framåt. Vi har kommit en bra bit men det kan ta lång tid innan den är helt färdig, säger förundersökningsledare Eva Jagebo Bonnerud vid Länskriminalpolisen till Nyheter24.

Gruppvåldtäkten rubriceras som grov våldtäkt, alternativt försök till grov våldtäkt. Polisen har förhört den 24-åriga kvinnan och försökt hjälpa henne att komma ihåg vad som hände den kvällen.

- Vi är intresserade av att komma i kontakt med alla personer som befann sig vid brottsplatsen den kvällen. För även om man varit ute med hunden och inte vet exakt tidpunkt när man befann  sig vid platsen hjälper det oss att tidsbestämma fallet.

Övefallsvåldtäkter svåra att utreda

Det är vanligt med svårutredda överfallsvåldtäkter. Inte minst i Humlegårdsfallet som Nyheter24 tidigare skrivit om. Våldtäkten inträffade i november förra året och är ännu ouppklarad, trots fantombilder och hjälp från TV3:s Efterlyst.

Färre fälls för våldtäkt

Antalet personuppklarade våldsbrott har minskat med åren. Enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes 5 960 våldtäkter under 2010 varav 1 130 av anmälningarna är personuppklarade brott.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!