Försvarsanställd skickade rasistmail - slipper undan med varning

- 28/03/2012, 21:07 -
Försvaret säger sig ha dömt efter grundlagen i ärendet
1 av 3

Försvaret säger sig ha dömt efter grundlagen i ärendet

Jan Collsiö/Scanpix

Mannen ska vara "mycket ångerfull"
2 av 3

Mannen ska vara "mycket ångerfull"

Bertil Ericson / SCANPIX

Mannen fick endast en varning för det kränkande mailet
3 av 3

Mannen fick endast en varning för det kränkande mailet

Jack Mikrut/Scanpix

En anställd vid Försvarsmakten i Karlskrona kom undan med en varning efter att ha skickat ett mycket kränknade mail om muslimer.

Grunden för varningen är att mailet, som ska ha sänts till såväl kolleger inom försvaret som andra personer, har skickats under arbetstid från den anställdes jobbdator. Mailet är en text om varför "muslimska terrorister är så snabba att begå självmordsattacker" och först utreddes om det rörde sig om hets mot folkgrupp. Men eftersom det inte gått att visa att mailet var avsett att spridas till fler än de som det skickades till bedömde Personalansvarsnämnden att det inte kunde vara hets mot folkgrupp.

Enligt försvarets personalnämnd kan mannen inte straffas för innehållet i mailet, trots att det klart strider mot Försvarsmaktens värdegrund. Nämnden konstaterar i stället att myndighetsanställda har rätt att uttrycka sina personliga åsikter.

Gunnar Jonasson, jurist på Försvarshögkvarteret, säger till Nyheter24 att mannen egentligen ändå har straffats i praktiken.

– En varning är att betrakta som en disciplinär bestraffning. Sen kan ju straffet eskalera i eventuella påföljder.

Han säger att Försvarsmakten tar hänsyn till yttrandefriheten i ärendet.

– Vi måste följa grundlagen, trots att mailet strider mot vår värdegrund. Mannen är inte fälld för innehållet, utan för att ha utnyttjat Försvarsmaktens it-utrustning på ett felaktigt sätt.

Jonasson håller med om att ärendet kan skicka fel signaler till allmänheten, men påpekar att mannen tar tillbaka det han skrivit.

– Han är väldigt ångerfull och säger att han gjort det av ren tanklöshet. Jag har personligen lett utredningen och tror inte detta kommer upprepas från hans sida.