Torsdag 16 Sep
Stockholm

Nytt förslag öppnar för värre ockerhyror

Bostdsminister Stefan Attfall (KD) har fått utredningsförslaget.
1 av 3
Bostdsminister Stefan Attfall (KD) har fått utredningsförslaget. Foto: Jens L´estrade/AP/Scanpix
Det nya förslaget gör hyressättningen friare.
2 av 3
Det nya förslaget gör hyressättningen friare. Foto: Hasse Holmberg/AP/Scanpix
Hyresgästföreningen kritiserar förslaget och menar att man öppnar upp för oskäliga hyror.
3 av 3
Hyresgästföreningen kritiserar förslaget och menar att man öppnar upp för oskäliga hyror. Foto: Hasse Holmberg/AP/Scanpix

Tidigare har bostadsrättsägaren behövt ett godkännande av sin bostadsrättsföreningen för att kunna hyra ut sin bostad. Men nu ska det bli lättare och enklare för privat personer att hyra ut i andra hand.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nyheter24 granskar

I fyra delar har Nyheter24 granskat bostadsmarknaden för andrahandsuthyrning. Vad blir konsekvenserna för den som hyr ut till ockerhyra? Vad säger personerna bakom lägenhetsannonserna? Kan andrahandsgästen vägra flytta? Och dessutom; lurendrejarna som vägrar ge sig - de hyr ut lägenheter som inte finns.

Del ett; Vad gäller vid andrahandsuthyrning?

Del två; Hon hyr ut till ockerpris: "Jag tycker inte att det är ett problem"

Del tre; Bostadsbedragarna fortsätter sina härjningar på nätet

Del fyra; Vad händer när andrahandshyresgästen vägrar flytta?

Osäker på andrahandsdjungeln? Läs Nyheter24:s snabbguide.

Snart kommer ett godkännande från bostadsrättsföreningen inte längre behövas för de bostadsrättsägare som vill hyra ut i andra hand. Enligt ett utredningsförslag som lämnats till bostadsminister Stefan Attefall (KD) ska detta leda till att fler privatbostäder hyrs ut och på så sätt minskar bostadskrisen i storstäderna.

Förslaget har mött kritik från bland annat Hyresgästföreningen som anser att man öppnar upp för oskäliga hyror och ger ungdomar det dyraste och mest otryggaste boendet på marknaden, rapporterar Metro.

Att bostadsmarknaden redan präglas av ockerhyror och bedragare är ett faktum. Nyheter24 har tidigare granskat bostadsmarknaden för andrahandsuthyrning i fyra delar samt gjort ett snabbguide.

I vår granskning har vi tagit reda på konsekvenser för ockerhyror, varför personer bakom lägenhetsannonser tar ut ockerhyror, hur man kan skydda sig med besittningsrätt och avslöjat bedragare som hyr ut lägenheter som inte finns.

Kommentera
Kopiera länk
Dela