Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rikspolischefen utskälld av JK

Nyheter | 30/03/2012 18:31

Enligt JK kritiserade rikspolischefen Bengt Svenson en polisman som uttalat sig negativt om polisen i media. Nu får Svenson hård kritik av JK som är oroad över att polisen inte arbetar tillräckligt effektivt för att stärka öppenheten inom poliskåren.

En polisman från Östergötland skrev ett brev till rikspolischefen Bengt Svenson där han påtalade att polisen inte följer lagen vid användning av tjänstefordon. En stabsanställd svarade på brevet å Svensons vägnar och skrev att polismannens medieuttalanden i frågan var besvärande och att han riskerade att skada polisväsendet. En kopia av brevsvaret skickades även till polismannens arbetsgivare.

JK bedömer formuleringarna som ren kritik mot polismannen och riktar svidande kritik mot Bengt Svenson. I utlåtandet står det skrivet att polismannen har haft all rätt att uttrycka sin uppfattning i massmedia och att Svenson inte får ingripa vare sig formellt eller informellt mot det. JK är också oroad över om polisen arbetar tillräckligt effektivt för att stärka öppenheten inom poliskåren efter nyliga larm om brister på den fronten.