Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu syns Svenskarnas Parti överallt - men expert avfärdar ökning

SvP bildades efter att partiet Nationalsocialistisk front lagts ner
1 av 4

SvP bildades efter att partiet Nationalsocialistisk front lagts ner

Svenskarnas parti

Christoph Andersson menar att SvP lärt sig av Sverigedemokraterna
2 av 4

Christoph Andersson menar att SvP lärt sig av Sverigedemokraterna

Privat

Trots medial uppmärksamhet har stödet inte ökat för nynazistiska Svenskarnas Parti
3 av 4

Trots medial uppmärksamhet har stödet inte ökat för nynazistiska Svenskarnas Parti

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas Parti.
4 av 4

Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas Parti.

Björn Larsson/Scanpix

Nyheter | 02/04/2012 15:43

Trots den senaste tidens mediala uppmärksamhet lär stödet för nynazistiska Svenskarnas Parti inte öka.

GÖTEBORG. Enligt egen uppgift ska det nynazistiska Svenskarnas Parti (SvP) ha genomfört en demonstration på Kortedala torg i Göteborg under söndagen. Manifestationen ska ha genomförts med anledning av misshandeln av en äldre man tidigare i mars. SvP menade att misshandeln är en konsekvens av "mångkulturen" som måste "avvecklas".

Aktionen är ett av flera tillfällen på kort tid där Svenskarnas parti får uppmärksamhet. Den senaste tiden har de varit i centrum flera gånger, inte minst för värvningarna av psykiatiern Thomas Jackson och nationaldemokraten Daniel Spansk som Nyheter24 tidigare rapporterat om. I och med Spansk övergång till Svenskarnas Parti har de nu ett mandat i kommunfullmäktige i Nykvarn.

Christoph Andersson, journalist och författare som gjort flera dokumentärer om svensk högerextremism, säger till Nyheter24 att SvP har Sverigedemokraterna att tacka för uppmärksamheten.

– Svenskarnas Parti har lärt av Sverigedemokraterna. Varför springa runt med uniformer som associeras med SA och flaggor, med kärven på - en symbol för 40-talets svenska naziparti SSS? SvP-företrädarna vill gärna se ut som SD-folket. De har putsat skorna, låtit håret växa och klär sig i kostym. De vill inte kopplas ihop med skinheads, alkoholmissbruk och fylla.

Inget ökat stöd

Han menar att högerextrema Nationaldemokraternas politik rasat ihop, vilket skapat två läger.

– Man kan tala om en polarisering på yttersta högerkanten. På ena kanten finns SD - och på den andra Svenskarnas Parti, som är en samlingsplats för de mer högerradikala. På riksplanet har Nationaldemokraterna rasat ihop. Det enda som egentligen håller ND uppe är Presstödet till tidningen Nationell Idag.

Andersson understryker att Svenskarnas parti, trots att de syns och hörs mer, inte vunnit ett ökad stöd bland befolkningen.

– Att SvP syns mycket betyder inte att partiet fått ökat politiskt stöd hos allmänheten. I stället har partiet lärt sig av sina meningsfränder på kontinenten. Där flyttar likasinnade gärna till samma ort, vilket kan leda till att SvP får ett visst politiskt inflytande, som i västgötska Grästorp. Men så fort medlemmar flyttar därifrån, så är inflytandet borta.

Extremt målinriktade

Han vill inte tala om en frammarsch för nazismen i Sverige, men säger att det finns en liten risk för viss etablering.

– Med SD:s intåg i riksdagen har det skapats en viss missriktad tolerans från samhällets sida gentemot yttersta högern. I det kölvattnet skapas också ett visst utrymme för SvP att vinna politisk terräng, förutsatt att samhället inte säger ifrån. I grunden är nämligen SvP ett klassiskt naziparti, precis som när partiet hette Nationalsocialistisk front.

Enligt Andersson är partimedlemmarna extremt målinriktade och inte sällan fanatiskt inställda i frågor om att "bevara den vita rasen".

– En aktivist från Svenskarnas Parti kan säkert arbeta fem gånger så hårt som en vanlig SSU-are eller medlem i ett demokratiskt ungdomsförbund. Anledningen är att SvP-folket drivs av en nästan religiös övertygelse om svenskhet.