Lördag 31 Jul
Stockholm

Bluffakturorna bakom Bjuvs kriminella förstaplats

Bjuv toppade i fredags statistiken över antal anmälda brott under 2011. Nu kommer förklaringen.
1 av 2
Bjuv toppade i fredags statistiken över antal anmälda brott under 2011. Nu kommer förklaringen. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /
48-årige Charles Limerius sköts till döds på Kantatgatan den 3 januari i år. Mordet är ett av tio som skakat Malmö sedan i maj. En av polisens teorier är att bland annat detta mord ska vara kopplat till bluffakturor.
2 av 2
48-årige Charles Limerius sköts till döds på Kantatgatan den 3 januari i år. Mordet är ett av tio som skakat Malmö sedan i maj. En av polisens teorier är att bland annat detta mord ska vara kopplat till bluffakturor. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Bjuv toppar statistiken efter mer än 1 000 anmälningar om fakturabedrägeri.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så luras blufföretagen

I Sverige finns det mellan 50 och 60 blufföretag, varav de största återfinns i Malmöområdet. Företagen lurar småföretagare med hjälp av trakasserier och får dem att betala för tjänster de inte bett om.

De som vägrar betala blufföretagens påhittade fakturor hotas med kronofogden. Enligt Svensk Handel omsätter blufföretagen 1,2 miljarder kronor årligen.

BJUV. När Brottsförebyggande rådets statistik över anmälda brott 2011 presenterades på fredagen toppade lilla Bjuvs kommun den inte alltför smickrande "topplistan".

Men det är ingen ny våldsvåg som svept över den skånska orten - en tredjedel av de anmälda brotten kommer ur samma härva - ett företag som sysslat med bluffakturor.

– Spontant kände jag "det kan ju inte stämma", men sen kollade jag upp med polisen och kom ihåg det. Det handlar om 1 090 anmälningar om fakturabedrägeri, säger kommunalrådet Stefan Svalö (S) till Nyheter24.

Två åtalade i stor härva bor i kommunen

Nyheter24 har tidigare rapporterat att just bluffakturor liknande de i detta fall kan ha varit en bakomliggande orsak till flera av den senaste tidens mord i Malmö.

I Bjuvs fall handlar det om Företagslansering i Sverige AB där rättegång inleddes för två veckor sedan. Två av fyra åtalde är hemmahörande i Bjuv men verksamheten har skötts från Malmö.

Övergrepp mot barn ökar

Trots att fakturorna ligger bakom ökningen i statistiken har även antalet sexualbrott ökat. Stefan Svalö (S) säger att man har ständiga diskussioner med polisen och att man har en brottsförebyggare anställd hos kommunen för att försöka få stopp på brotten.

Både anmälningarna om våldtäkt och sexuellt ofredande ökade markant 2011 jämfört med 2010. Från totalt 15 fall till 38. Anmälningar om sexuellt övergrepp mot barn ökade från noll till sex.

– Det är för många, sådana övergrepp ska inte få förekomma alls, säger kommunalrådet Stefan Svalö (S).

Kommentera
Kopiera länk
Dela