Skärgårdsparadiset - så lång från Medborgarplatsen och Stureplan man kan komma?
1 av 6
Skärgårdsparadiset - så lång från Medborgarplatsen och Stureplan man kan komma? - Foto: Montage Scanpix
Magnus Björk är en av de som patrullerar Öckerö.
2 av 6
Magnus Björk är en av de som patrullerar Öckerö. - Foto: Robert Lindberg / Öckerö kommun
I Öckerö kommun finns det inga poliser som jobbar enbart med området utan det är gruppen på Hisingen i Göteborg som har ansvaret.
3 av 6
I Öckerö kommun finns det inga poliser som jobbar enbart med området utan det är gruppen på Hisingen i Göteborg som har ansvaret. - Foto: Robert Lindberg / Öckerö kommun
Öckerö är en av två kommuner i Sverige som saknar fast landsförbindelse - men tar man färjan ut på öarna är det en idyll med få brott som väntar.
4 av 6
Öckerö är en av två kommuner i Sverige som saknar fast landsförbindelse - men tar man färjan ut på öarna är det en idyll med få brott som väntar. - Foto: Robert Lindberg / Öckerö kommun
Kommunalrådet Arne Lernhag (M) framhäver också kommunens natur som en anledning att flytta dit.
5 av 6
Kommunalrådet Arne Lernhag (M) framhäver också kommunens natur som en anledning att flytta dit. - Foto: Robert Lindberg / Öckerö kommun
Brott mot fiskelagen förekommer en del i kommunen som liksom större delen av västkusten har ett stort intresse för fiskeri.
6 av 6
Brott mot fiskelagen förekommer en del i kommunen som liksom större delen av västkusten har ett stort intresse för fiskeri. - Foto: Robert Lindberg / Öckerö kommun

Skärgårdsparadiset - här anmäls minst brott

I Öckerö kommun känner alla varandra - "det är svårt för okända att röra sig här utan att någon lägger märke till det".


Kommunerna med minst brott

Här är den mer åtråvärda listan efter Brås statistik över 2011.

Öckerö 3 593

Ydre 3 952

Gagnef 4 314

Hammarö 4 620

Karlsborg 4 631

Siffrorna anger antal anmälda brott under 2011 per 100 000 invånare.

Vanligaste brotten i Öckerö kommun enligt statistiken:

Skadegörelse

Stöld av fordon

Stöld och snatteri

Källa: Brå.

ÖCKERÖ. I Öckerö, med knappt 13 000 invånare, anmäldes minst antal brott per 100 000 personer under 2011.

Kommunen ligger i Göteborgs skärgård och är den enda tillsammans med Gotland som inte har någon fast landsförbindelse. En mycket lugn tillvaro om man är polis.

– Det är väldigt trivsamt, och det finns ett trevligt bemötande. Det är ett lugnt ställe att jobba på, säger polisinspektör Magnus Björk till Nyheter24.

Trafikförseelser vanligast

Det finns ingen polis som har ansvar över kommunen utan det ligger i stället på gruppen på Hisingen i centrala Göteborg. Björk är en av dem som dock befinner sig i Öckerö kommun med jämna mellanrum för att synas i området. Det vanligaste han får ingripa mot är trafikförseelser.

– Det handlar om att man inte använt bälte, att man kör för fort eller har druckit alkohol, berättar han.

"En automatisk grannsamverkan"

Kommunalrådet Arne Lernhag (M) tror att det låga antalet brott till stor del beror på att kommunen ligger lite isolerat.

– Folk känner varandra. Det blir som en automatisk grannsamverkan och det är svårt för okända att röra sig i kommunen utan att någon lägger märke till det, säger han till Nyheter24.

Lernhag berättar att man ändå har haft en del problem med inbrott i sommarstugor som är sämre bevakade under vintern men tycker ändå att det länge varit lugnt i kommunen.

Vad är de bästa argumenten för att flytta till Öckerö?

– Vi har en fantastisk natur, nära till stan, en ganska låg kommunalskatt, full täckning i barnomsorgen och, om jag får säga det själv, en god kommunal service.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!