Lördag 25 Sep
Stockholm

Högerextremister utnyttjar misshandel - planerar fler demonstrationer

Samma torg där Svenskarnas parti demonstrerade på söndagen.
1 av 4
Samma torg där Svenskarnas parti demonstrerade på söndagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Nationaldemokraterna planerar att demonstrera på Kortedala torg i Göteborg på långfredagen.
2 av 4
Nationaldemokraterna planerar att demonstrera på Kortedala torg i Göteborg på långfredagen. Foto: SCANPIX
Enligt polisen ses långfredagens demonstration som en "särskild händelse" som kräver extra resurser.
3 av 4
Enligt polisen ses långfredagens demonstration som en "särskild händelse" som kräver extra resurser. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Högerextremisterna passar på att utnyttja misshandeln av en äldre man som inträffade på samma torg tidigare i mars i år.
4 av 4
Högerextremisterna passar på att utnyttja misshandeln av en äldre man som inträffade på samma torg tidigare i mars i år. Foto: SCANPIX

Göteborgspolisen oroas över våldsamheter efter att Nationaldemokraterna skickat in ansökan om demonstration på långfredagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Stoppa nazisterna"

Enligt ett pressmeddelande har Rättvisepartiet socialisterna tagit initiativ till en motdemonstration på fredagen under parollen "Stoppa nazisterna". Partiet har bjudit in antirasister som vill delta för att hålla Kortedala fritt från högerextremister.

– Vi uppmanar alla att sluta upp med oss i kampen mot nazism och rasism, mot våld och ökade klassklyftor, för skola, vård och omsorg och upprustning av förorten, skriver ordförande Stefan Berg i pressmeddelandet.

GÖTEBORG. Nationaldemokraterna har sökt tillstånd för att demonstrera på Kortedala torg på långfredagen, något som fått göteborgspolisen att rusta för våldsamheter.

Nationaldemokraterna är inte den enda främlingsfientliga organisationen som passar på att uttnyttja den grova misshandeln av en äldre man som inträffade på torget tidigare i mars. I söndags höll Svenskarnas parti en manifestation på samma plats, som Nyheter24 rapporterade om på måndagen.

Polisen oroas över våldsamheter

Flera antirasistiska organisationer har uppmärksammat den kommande demonstrationen, vilket har fått göteborgspolisen att förbereda särskilda insatser.

– Det pågår ett planeringsarbete och vi har klassat demonstrationen som en särskild händelse, säger Mats Palmgren, ställföreträdande chef för polisen i Storgöteborg, till GP.

Särskild händelse innebär att polisledningen ges möjlighet att ta in extra personal från närliggande områden. Det var dock inte aktuellt att avslå Nationaldemokraternas ansökan om demonstrationstillstånd.

– Den rätten är väldigt grundläggande. Det är snarare så att vi på polisen får förbereda oss extra noga, säger Palmgren till GP.

Kommentera
Kopiera länk
Dela