Stockholm

Därför är Sverigedemokraterna bäst på nätet

Björn Söder försvarade sig sedan i Akutellts studio.
1 av 8
Björn Söder försvarade sig sedan i Akutellts studio. Foto: SVT Agenda
SD-toppen Kent Ekeroth är en av de som stödjer kompisarna i Avpixlat.
2 av 8
SD-toppen Kent Ekeroth är en av de som stödjer kompisarna i Avpixlat. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Samtidigt meddelade PI att sajten stängdes ner.
3 av 8
Samtidigt meddelade PI att sajten stängdes ner. Foto: FAKSIMIL FRÅN POLITISKTINKORREKT.INFO
Politiskt Inkorrekts ersättare lanserades i höstas...
4 av 8
Politiskt Inkorrekts ersättare lanserades i höstas... Foto: Faskimil Avpixlat.info
...och fick namnet Avpixlat.
5 av 8
...och fick namnet Avpixlat. Foto: Faksimil Axpixlat.info
Efter att SD:s partisekreterare Björn Söder länkat till den högerextrema sajten Fria Tider. Det hela handlade om att tre flickor på ett bad utsatts för ofredanden av en grupp ensamkommande flyktingbarn men på sajten spreds rykten om att flickorna gruppvål
6 av 8
Efter att SD:s partisekreterare Björn Söder länkat till den högerextrema sajten Fria Tider. Det hela handlade om att tre flickor på ett bad utsatts för ofredanden av en grupp ensamkommande flyktingbarn men på sajten spreds rykten om att flickorna gruppvål.
Jimmie Åkesson har hyllat den invandrarfientliga sajten och kallat den för "den sunda delen" av internet.
7 av 8
Jimmie Åkesson har hyllat den invandrarfientliga sajten och kallat den för "den sunda delen" av internet. Foto: Montage Scanpix/Riksdagen/Faksimil Avpixlat/Politiskt Inkorrekt
Mannen bakom Sverigedemokraterna.de Nikke Lindqvist hävdar att kopplingarna mellan Avpixlat och SD numera är väldigt tydliga.
8 av 8
Mannen bakom Sverigedemokraterna.de Nikke Lindqvist hävdar att kopplingarna mellan Avpixlat och SD numera är väldigt tydliga. Foto: Faskimil Svt Dokument inifrån

I riksdagsvalet 2014 ska Sverigedemokraterna bli det tredje största partiet. För att nå dit har de en tydlig strategi som både moderater och sossar saknar. Hur man syns, hörs och tar för sig på internet.


Läs mer
Det här var Politiskt inkorrekt

Politiskt Inkorrekt var en nyhetssajt som publicerar inrikes- och utrikesartiklar som redaktionen menar censureras av etablerade media. Sajten la stort fokus på invandrings- och mångkulturskritik och publicerade ofta dömda brottslingars etnicitet samt namn och bostadsort.

SVERIGE. Kopplingarna mellan Sverigedemokraterna och den invandrarfientliga sajten Avpixlat är tydligare än någonsin. För lite mer än en vecka sedan, den 1 april, annonserade sajten ut att Felicia Lindell, aktiv i SD-kvinnor och Sverigedemokratisk Ungdom, blir ny krönikör.

Sedan tidigare är det känt att SD-toppen Kent Ekeroth hjälper sajten med bland annat ett bankgirokonto. Enligt egen utsago känner han flera av skribenterna som gick över till Avpixlat från Politiskt Inkorrket (PI) och i samband med flytten hjälpte han dem med att registrera en .SE-adress - så att "ingen kunde sno den".

– Kopplingen mellan SD och Avpixlat är jättetydlig. Den tonen som finns där är otroligt rå ibland men när det handlar om något mer officiellt är det lite lugnare. Sedan ser man hela tiden att SD-ledning puffar för vad som pågår på avpixlat. Både på twitter och facebook, säger Nikke Lindqvist webbmarknadsförare och en av personerna bakom Sverigedemokraterna.de, till Nyheter24.

"Gammel media" mörka sanningen

Partiledaren Jimmie Åkesson har även kallat sajten för "den sunda delen" av internet då han tycker att Avpixlat uttrycker sanningar som andra medier inte gör. Inom Sverigedemokraterna finns nämligen en uppfattning om att "gammelmedia" och "PK-media" mörkar "sanningen" i samband med publicering. Det handlar bland annat om misstänkta gärningsmäns etnicitet.

Ett exempel på "mörkningen" var när SD:s partisekreterare Björn Söder fick försvara sig i SVT:s Aktuellt efter att han länkat till en artikel på den högerextrema sajten Fria Tider. Men Sverigedemokraterna följer inte bara Avpixlat och Fria Tider. Enligt Camilla Rågfors, i dag avhoppad sverigedemokrat men tidigare styrelsemedlem för SD Värmland, följer man också andra sajter slaviskt.

– Dessa sajter samt Fröken Sverige, Thor-Alf , Feminix och liknande mindre och privata bloggar var ett måste att följa. Man hyllade dem som vågade att prata klarspråk. Men just Politiskt Inkorrekt och nu mera Avpixlat är ju den heliga boken när det gäller att få veta sanningen bakom nyheter som andra medier förmedlar. Man vill se namn och bild och viktigast av allt, ursprunget på omskrivna gärningsmän, säger Camilla Rågfors till Nyheter24.

När Nyheter24 tittar på en lång rad SD-företrädares facebooksidor visar sig uppskattande länkar till sidor som Fria Tider, och liknande sajter, vara minst sagt vanliga.

Att Sverigedemokraterna ligger långt före de andra partierna på nätet beror på en medveten strategi från SD:s sida sedan Jimmie Åkesson tog över, enligt Camilla Rågfors egna erfarenheter från att hon gick med i SD 2008 tills att hon hoppade av strax efter valet 2010.

"Utan internet hade inte vi varit där vi är i dag"

I en intervju i Sydsvenskan fick Jimmie Åkesson frågan om hur viktig den sverigedemokratiska nätrörelsen är för SD.

 Den sunda delen - som är lejonparten - är väldigt viktig. Många gör en fantastisk insats. Utan internet hade vi inte varit där vi är i dag. Jag är väldigt tacksam för att de här människorna finns, sa Jimmie Åkesson till Sydsvenskan då.

Att Sverigedemokraterna är bäst på nätet fick inte minst integrationsministern Erik Ullenhag (FP) känna på i samband med lanseringen av regeringssajten "Vanliga nätmyter om invandrare och minoriteter.

För det gick inte lång tid innan Åkesson svarade med att KU-anmäla Ullenhag och samtidigt starta upp sajten "Myter om invandringen - skönmålningen måste bemötas".

Men samtidigt som SD anses vara bäst på att utnyttja internet och dess fördelar finns det flera mindre lyckade exempel. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen var de ett litet parti med en liten organisation - men som nu skulle ta plats i en mycket större kostym.

Politiska sekreterare och kanslipersonal skulle anställas men man valde inte den traditionella vägen. I stället lade Erik Almqvist, ekonomiskpolitisk talesperson för SD, upp en annons på Flashback med motiveringen att många som skriver där delar SD:s syn och har de kunskaper som de vill åt.

På samma forum ska Jimmie Åkesson ha läst knarkrykten om William Petzäll skrivna av en kriminell person. Ryktena resulterade sedan i en petning av Petzäll. Men på Flashback har även information om interna stridigheter läckt ut. Det handlar bland annat om den så kallade "SDU-kuppen" som Nyheter24 har rapporterat om där nuvarande ordförande Gustav Kasselstrand är på väg att knuffas bort till förmån för Paula Bieler som tillhör Jimmie Åkessons gäng.

Politiskt inkorrekt större än Sydsvenskan

Inför riksdagsvalet 2014 har Sverigedemokraterna ett tydligt mål - att bli Sveriges tredje största parti. Det som talar för partiet är just deras stora försprång på nätet. Enligt Nikke Lindqvist beror försprånget på att SD är ett ungt parti jämfört med de övriga riksdagspartierna. Och samtidigt som moderater och sossar lade ner sina sociala medier-satsningar en vecka efter valet 2010 har SD i stället satsat ännu mer.

Men trots att Avpixlat är ett projekt som SD delvis stödjer helt öppet är de än så länge inte lika stora som sin föregångare Politiskt Inkorrekt. Erik Almqvist var än av de Sverigedemokrater som den 26 februari skrev på twitter att Avpixlat trots allt var på god väg och att de nu är lika stora som till exempel Sydsvenskan. Men enligt Nikke Lindqvist kan man inte lita på siffrorna från Alexa, som flera SD-toppar länkade till.

– Google trends är mycket bättre och där ser man att Avpixlat inte är så stora. De är skrämmande stora men har inte alls kommit upp i PI:s mått mätt som till exempel förra sommaren när de hade fler besökare än Sydsvenskan hade. I de nivåerna är de inte ännu, säger Nikke Lindqvist.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.