Det är olagligt att blanda kräkmedel i sprit. Det är alkoholen som gör att man behöver kräkas.
1 av 3
Det är olagligt att blanda kräkmedel i sprit. Det är alkoholen som gör att man behöver kräkas. - Foto: Jessica Gow/Scanpix
Enligt Systembolaget är det praktiskt omöjligt att öppna alla flaskor för att blanda ner kräkmedel i dem.
2 av 3
Enligt Systembolaget är det praktiskt omöjligt att öppna alla flaskor för att blanda ner kräkmedel i dem. - Foto: Christine Olsson/Scanpix
Blandar tillverkare ner kräkmedel i sin sprit?
3 av 3
Blandar tillverkare ner kräkmedel i sin sprit? - Foto: Scanpix

Veckans faktoid: Det finns kräkmedel i sprit

Många tror att det är kräkmedlet i alkoholiga drycker som gör att vi kräks om vi druckit för mycket. Men stämmer det verkligen att det finns kräkmedel i sprit och att Systembolaget blandar kräkmedel i sina alkoholhaltiga drycker? Nyheter24 tar reda på om den vidspridda myten stämmer.


Veckans faktoid

Varje onsdag tar Nyheter24 itu med en faktoid som vi alla blivit intalade att tro på men som egentligen inte är sann.

En faktoid är en föreställning som hålls för sann men i själva verket är felaktig. En mjukare variant är om påståendet inte kan bevisas vara felaktigt men saknar tillräcklig grund för att man ska kunna sluta sig till att det är ett faktum.

- Nej det stämmer inte. Det finns inte kräkmedel i någon sprit över huvud taget, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till Nyheter24.

Det är en riktig vandringssägen som har levt vidare år efter år trots att den är osann. Att blanda kräkmedel i alhoholhaltiga drycker är förbjudet enligt livsmedelslagen och enligt Systembolagets broschyr "Fakta, tips och myter om alkohol" är det praktiskt omöjligt att öppna alla miljontals flaskor för att lägga något i dem.

- Varför man mår dåligt beror på att man dricker för mycket. Det är alkoholen i sig som gör att man behöver kräkas, förklarar Agén.

Däremot kan det finnas kräkmedel i t-sprit som ger livshotande skador om man råkar få i sig det.

/
Myt
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!