Efter beskedet om de hälsofarliga PIP-implantaten fick Läkemedelsverket ringa runt till alla kliniker i landet för att ta reda på vilka som använt implantaten - någon registrering finns inte.
1 av 3
Efter beskedet om de hälsofarliga PIP-implantaten fick Läkemedelsverket ringa runt till alla kliniker i landet för att ta reda på vilka som använt implantaten - någon registrering finns inte. - Foto: AP Photo/Donna McWilliam
Skönhetsingreppen ökar bland alla målgrupper, men trots det saknar Sverige lagstiftning kring ingreppen.
2 av 3
Skönhetsingreppen ökar bland alla målgrupper, men trots det saknar Sverige lagstiftning kring ingreppen. - Foto: Adam Gault / Getty Images
När Danmark införde lagen kring skönhetsingrepp försvann hälften av landets alla skönhetssalonger.
3 av 3
När Danmark införde lagen kring skönhetsingrepp försvann hälften av landets alla skönhetssalonger. - Foto: Adam Gault / Getty Images

Laglös bransch - Sverige saknar regler kring skönhetsingrepp

Sverige är enda landet i Europa som inte har någon lagstiftning över huvud taget kring skönhetsingrepp. Något som Socialstyrelsen nu valt att titta närmre på.


Danmark har strängast lagstiftning

Danmark är det land i norden som har den strängaste lagstiftningen när det kommer till skönhetsingrepp. Där kräver man bland annat att en läkare både ansvarar för och dessutom är på plats vid alla olika typer av behandlingar.

Hälften av landets skönhetssalonger försvann i samband med att den danska lagen kring skönhetsingrepp infördes för fem år sedan.

Nyheter24 har i flera delar uppmärksammat hur allt fler svenskar väljer att skönhetsoperera sig. Men trots det ökade intresset saknar Sverige, som enda land i Europa, helt lagstiftning kring skönhetsingrepp. Oavsett om det gäller laserbehandlingar, bröstimplantat, botox eller fillers till läppförstoringar.

– De här preparaten kan ge förlamningar och bestående men, ändå finns det inga kompetenskrav eller regler om patientskadeförsäkring. Det är ganska märkligt att Sverige, som annars brukar ligga långt fram i fråga om lagstiftning, ligger efter alla andra länder i Europa, säger Karin Lindell som sedan september haft i uppdrag av Socialstyrelsen att granska alla plastikkirurger, hudläkare, tandläkare och skönhetssalonger som säljer skönhetsbehandlingar, till DN.

Vem står för skadeståndet?

Efter att de franska PIP-implantaten visat sig vara hälsofarliga var Läkemedelsverket tvungna att ringa runt till alla kliniker runt om i Sverige för att få reda på vilka som använt implantaten och inte.

– I dag finns ingen registrering av dessa produkter. Det innebär att det är svårt att få tag på dem när det inträffar ett tillbud, säger Gert Bruse, utredare på Läkemedelsverket, till DN.

"Talar för reglering"

Karin Lindell säger till DN att hon kommer att redovisa sina resultat av granskningen den 15 juni i år. Hon vill dock ännu inte berätta vilka ändringar hon kommer att föreslå.

– Men mycket talar för att det blir en reglering av branschen. En ny lag tar lite tid, men för vissa områden kan Socialstyrelsen utfärda föreskrifter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.