Anders Borgs får skarp kritik av det röda blocket.
1 av 3
Anders Borgs får skarp kritik av det röda blocket. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Socialdemokraternas Magdalena Andersson kallar budgeten "en utredningskatalog".
2 av 3
Socialdemokraternas Magdalena Andersson kallar budgeten "en utredningskatalog". - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Ulla Andersson, Vänsterpartiet, säger att "kornbodarna är fulla men ingen äter".
3 av 3
Ulla Andersson, Vänsterpartiet, säger att "kornbodarna är fulla men ingen äter". - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Borgs vårbudget får oppositionen att se rött

Finansministern får nu stenhård kritik av vänsterblocket, som menar att regeringens vårbudget inte alls tar hänsyn till arbetslösheten.


Vårbudgeten

Riksdagens arbete med statsbudgeten startar varje år med förslag från regeringen. I april lämnar regeringen sitt första förslag, den ekonomiska vårpropositionen, som innehåller riktlinjer för den ekonomiska politiken.

Källa: Riksdagen

STOCKHOLM. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson spar inte på krutet vad gäller regeringens budget, som Nyheter24 rapporterade om tidigare under måndagen.

– Jag är lite förvånad över att regeringen väljer att lägga en så tunn vårproposition. För mig framstår den som mer som en utredningskatalog och verksamhetsberättelse än en vårbudget, säger hon i ett uttalande på partiets hemsida.

Hon menar att regeringen agerar näst intill handlingsförlamat.

– Regeringen gör ju samma bedömning som vi att det är ungdomar och de som saknar gymnasial utbildning som drabbas värst när arbetslösheten ökar. Ändå föreslår man inga åtgärder för att komma till rätta med de grundläggande problemen, vilket är anmärkningsvärt.

"Kornbodarna är fulla"

Vänsterpartiets Ulla Andersson är föga förvånande lika kritisk.

– Den regering som ena stunden skryter vitt och brett om att vi har bland världens starkaste statsfinanser vill den andra stunden inte ens använda dem för att skapa jobb och pressa ned arbetslösheten.

Hon säger att Anders Borg inte agerar tillräckligt.

 – Vi har köer av arbetslösa, för lite bostäder och stora behov i välfärden. Det är nu vi behöver en aktiv finanspolitik. Kornbodarna är fulla, men ingen äter.

Oppositionen kommer med sin skuggbudget inom loppet av två veckor. Den 6 maj kommer Stefan Löfvén och Fredrik Reinfeldt mötas i en direktsänd tevedebatt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!