Torsdag 28 Okt
Stockholm

Ministerns rasistiska tårtskandal – en internationell toppnyhet

Lena Adelsohn Liljeroth har i efterhand sagt att hon ångrar att hon skar i tårtan.
1 av 8
Lena Adelsohn Liljeroth har i efterhand sagt att hon ångrar att hon skar i tårtan. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Tårtskaparen och konstnären Makode Linde hade sitt huvud vid tårtans ände och skrek och jämrade sig när kulturministern skar i tårtan.
2 av 8
Tårtskaparen och konstnären Makode Linde hade sitt huvud vid tårtans ände och skrek och jämrade sig när kulturministern skar i tårtan. Foto: FAKSIMIL FRÅN YOUTUBE.COM
Afrosvenskarnas riksförbund kräver ministerns avgång. Konstnären Makode Linde menar att de missförstått hans konstverk.
3 av 8
Afrosvenskarnas riksförbund kräver ministerns avgång. Konstnären Makode Linde menar att de missförstått hans konstverk. Foto: Faksimil Youtube
Och Al Jazeera.
4 av 8
Och Al Jazeera. Foto: FAKSIMIL FRÅN ALJAZEERA.COM
Det gjorde även Mirror.
5 av 8
Det gjorde även Mirror. Foto: FAKSIMIL FÅRN MIRROR.UK.COM
Även BBC hakade på.
6 av 8
Även BBC hakade på. Foto: FAKSIMIL FRÅN BBC.COM
Och New York Daily News.
7 av 8
Och New York Daily News. Foto: FAKSIMIL FRÅN NYDAILYNEWS.COM
Huffington Post skrev om tårtskandalen.
8 av 8
Huffington Post skrev om tårtskandalen. Foto: FAKSIMIL FRÅN HUFFINGTONPOST.COM

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) hamnade i blåsväder efter att ha skurit upp en tårta föreställande en skrikande, svart kvinna. Nu har nyheten fått genomslag över hela världen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Människotårtan

Konstnären Makode Linde, 30, menar att kritikerna har missuppfattat hans konsttårta. Enligt Linde går hans konst ut på att problematisera rasism, inte stödja den. Tårtan skulle bland annat uppmärksamma kvinnlig omskärelse.

Många har antytt att tårtan och ministerkuppen var ett pr-trick. Det tillbakavisas av Linde.

– Jag hade planerat mitt verk och det är inte jätteförvånande att det dyker upp mycket folk. Det kunde man ha räknat med. Men just att kulturministern var den som skulle sätta kniven i mig, det visste jag inte, säger Linde.

Efter den uppmärksammade händelsen har hans telefon gått varm.

– Jag avslutade nyss en intervju med CNN. Jag har suttit oavbrutet i telefon sedan i går. Det har varit helt sjukt.

Det var när Konstnärernas riksförbund firade 75 år som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar upp den kontroversiella tårtan. Hennes agerande har väckt upprörda känslor världen över och medier som BBC, Al Jazeera, Mirror, New York Daily News och Huffington Post har alla skrivit om tårtskandalen.

"Svensk toppolitiker mitt i rasiststorm", "Rasistisk tårtskandal" och "Svensk kulturminister i blåsväder efter rasistisk tårta", är bara några av rubrikerna.

Ångrar att hon skar upp tårtan

Afrosvenskarnas riksförbund menar att hon deltagit i en "smaklös rasistisk manifestation" och kräver hennes avgång. Lena Adelsohn Liljeroth ångrar att hon skar i tårtan och medger att de bilder som visats kan uppfattas som mycket märkliga och provocerande.

– Ja, det hade ju inte skadat om jag fått veta lite mer om den tårta jag skulle ta en bit ur, säger hon till Dagens Nyheter.

Konstnären: Folk har missförstått

Tårtan var skapad av konstnären Makode Linde och föreställde en svart, naken kvinna. Vid tårtbordets ena ände stack Makode Linde själv upp sitt huvud och skrek när kulturministern skar i tårtan. Konstnären menar att kritikerna missförstått hans konstverk.

– Jag har arbetat länge med konst som har en väldigt tydlig antirasistisk prägel. Jag använder mig av karikatyrer och överdrifter. Om man då rycker enstaka bilder ur sitt sammanhang är det klart att det kan framstå som någonting det inte är, säger Makode Linde till Nyheter24.

Ditt konstverk har fått extrem spridning världen över. Är det här ditt internationella genombrott?

– Ja, det är väl aldrig så många som sett ett verk av mig. Eller genomslag och genomslag, jag håller på med konst jag tycker är viktig. Då finns det ju ett egenvärde i att nå ut till många människor, avslutar Linde.
 

SE ETT VIDEOKLIPP PÅ TÅRTAN

Kommentera
Kopiera länk
Dela