Lena Adelsohn Liljeroth har i efterhand sagt att hon ångrar att hon skar i tårtan.
1 av 6
Lena Adelsohn Liljeroth har i efterhand sagt att hon ångrar att hon skar i tårtan. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Och Al Jazeera.
2 av 6
Och Al Jazeera. - Foto: FAKSIMIL FRÅN ALJAZEERA.COM
Det gjorde även Mirror.
3 av 6
Det gjorde även Mirror. - Foto: FAKSIMIL FÅRN MIRROR.UK.COM
Även BBC hakade på.
4 av 6
Även BBC hakade på. - Foto: FAKSIMIL FRÅN BBC.COM
Och New York Daily News.
5 av 6
Och New York Daily News. - Foto: FAKSIMIL FRÅN NYDAILYNEWS.COM
Huffington Post skrev om tårtskandalen.
6 av 6
Huffington Post skrev om tårtskandalen. - Foto: FAKSIMIL FRÅN HUFFINGTONPOST.COM

Ministerns rasistiska tårtskandal – en internationell toppnyhet

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) hamnade i blåsväder efter att ha skurit upp en tårta föreställande en skrikande, svart kvinna. Nu har nyheten fått genomslag över hela världen.


Människotårtan

Konstnären Makode Linde, 30, menar att kritikerna har missuppfattat hans konsttårta. Enligt Linde går hans konst ut på att problematisera rasism, inte stödja den. Tårtan skulle bland annat uppmärksamma kvinnlig omskärelse.

Många har antytt att tårtan och ministerkuppen var ett pr-trick. Det tillbakavisas av Linde.

– Jag hade planerat mitt verk och det är inte jätteförvånande att det dyker upp mycket folk. Det kunde man ha räknat med. Men just att kulturministern var den som skulle sätta kniven i mig, det visste jag inte, säger Linde.

Efter den uppmärksammade händelsen har hans telefon gått varm.

– Jag avslutade nyss en intervju med CNN. Jag har suttit oavbrutet i telefon sedan i går. Det har varit helt sjukt.

Det var när Konstnärernas riksförbund firade 75 år som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar upp den kontroversiella tårtan. Hennes agerande har väckt upprörda känslor världen över och medier som BBC, Al Jazeera, Mirror, New York Daily News och Huffington Post har alla skrivit om tårtskandalen.

"Svensk toppolitiker mitt i rasiststorm", "Rasistisk tårtskandal" och "Svensk kulturminister i blåsväder efter rasistisk tårta", är bara några av rubrikerna.

Ångrar att hon skar upp tårtan

Afrosvenskarnas riksförbund menar att hon deltagit i en "smaklös rasistisk manifestation" och kräver hennes avgång. Lena Adelsohn Liljeroth ångrar att hon skar i tårtan och medger att de bilder som visats kan uppfattas som mycket märkliga och provocerande.

– Ja, det hade ju inte skadat om jag fått veta lite mer om den tårta jag skulle ta en bit ur, säger hon till Dagens Nyheter.

Konstnären: Folk har missförstått

Tårtan var skapad av konstnären Makode Linde och föreställde en svart, naken kvinna. Vid tårtbordets ena ände stack Makode Linde själv upp sitt huvud och skrek när kulturministern skar i tårtan. Konstnären menar att kritikerna missförstått hans konstverk.

– Jag har arbetat länge med konst som har en väldigt tydlig antirasistisk prägel. Jag använder mig av karikatyrer och överdrifter. Om man då rycker enstaka bilder ur sitt sammanhang är det klart att det kan framstå som någonting det inte är, säger Makode Linde till Nyheter24.

Ditt konstverk har fått extrem spridning världen över. Är det här ditt internationella genombrott?

– Ja, det är väl aldrig så många som sett ett verk av mig. Eller genomslag och genomslag, jag håller på med konst jag tycker är viktig. Då finns det ju ett egenvärde i att nå ut till många människor, avslutar Linde.
 

SE ETT VIDEOKLIPP PÅ TÅRTAN

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.