Vanillin, kakao, socker, karamel, lakrits och menthol är några av smakerna.
1 av 2
Vanillin, kakao, socker, karamel, lakrits och menthol är några av smakerna. - Foto: Robert Henriksson / SCANPIX
Förslaget läggs fram inom kort av EU-kommissionens hälsodirektora.
2 av 2
Förslaget läggs fram inom kort av EU-kommissionens hälsodirektora. - Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix

Nu kan EU stoppa snuset i Sverige

Det nya EU-förslaget skulle innebära slutet för svenskt snus tror tobaksföretaget Swedish Match som ser förslaget som ”synnerligen allvarligt”.


Här är några av smakerna

Enligt Folkhälsoinstitutet snusar omkring en miljon svenskar. Enligt branschen röker svenska män i mindre utsträckning än i andra länder, tack vare snusets utbredning.

Här är några av smakerna som kan förbjudas:

Vanillin

Kakao

Socker

Karamel

Lakrits

Menthol

SVERIGE. EU-kommissionen är på väg att sätta stopp för en miljon svenskar. Enligt ett nytt förslag ska en stor mängd olika smaktillsatser i tobak förbjudas.

– Det här innebär slutet för svenskt snus som vi känner det i dag. För oss drabbar det hela portföljen – flera smaker som funnits i över 200 år, säger Patrik Hildingsson, informationsdirektör på Swedish Match, till Aftonbladet.

Det eventuella snusförbudet har även fått kändisar att rasa.

– Då tar jag fan i helvete livet av mig, säger Alex Schulman, skribent och författare, till Aftonbladet.

Sverige har sedan tidigare fått ett undantag från snusförbudet i EU. Men nu visar det sig att man kan kommer runt förbudet genom att införa det med hjälp av det nya remissförslaget om ett nytt tobaksdirektiv - som inom kort presenteras av EU-kommissionens hälsodirektora.

Allt snus i Sverige innehåller något av smakämnena som finns med på listan. På Swedish Match som tillverkar märken som General, Ettan, Grov och Göteborgs Rapé, och har 85 procent av marknaden, ser man förslaget som ”synnerligen allvarligt”. Man har heller inte analyserat om dagens smaker kan ersättas med andra.

Enligt EU-parlamentarikern Christofer Fjellner måste nu EU bestämma sig då man inte kan både förbjuda snuset och bestämma vad det ska innehålla.

– Jag förväntar mig att vi svenska ledamöter kommer stå upp som en för att rösta ned det här och att svenska regeringen röstar emot det i ministerrådet, säger Christofer Fjellner till Aftonbladet.

EU
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Kommer inte åt E6: "Väldigt instabilt"

Nya tvångsmedel paradigmskifte för övervakning

Polis får nu möjlighet att rikta hemliga tvångsmedel mot personer som inte är misstänkta för brott. Det här är ett paradigmskifte när det gäller de brottsutredande myndigheternas möjlighet att övervaka människor, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Polis får nytt vapen mot gängen: "Vi är redo"

Just när gängvåldet slår som hårdast får svensk polis ett nytt efterlängtat verktyg: möjligheten att avlyssna personer utan brottsmisstanke. Förhoppningen är att kunna stoppa våld och mord innan det blir verklighet. Vi är redo från dag ett, säger Charlotta Höglund på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Tusentals bilarbetare ansluter till strejken

Ytterligare 7 000 bilarbetare har anslutit till den pågående strejken bland anställda inom de tre största biltillverkarna i USA – Ford, General Motors och Stellantis.

Tecken på tillväxt tillbaka i Kinas industri

Aktivitetsnivån inom Kinas tillverkningsindustri ökar för första gången sedan i mars, om än försiktigt. Det visar ett färskt inköpschefsindex från världens näst största ekonomi.

Fängelse för miljonsvindel mot försäkringsbolag

1 timme sedan
En anställd på ett försäkringsbolag döms till två års fängelse för att ha beviljat utbetalningar för påhittade stölder, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.