Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kan EU stoppa snuset i Sverige

Vanillin, kakao, socker, karamel, lakrits och menthol är några av smakerna.
1 av 2

Vanillin, kakao, socker, karamel, lakrits och menthol är några av smakerna.

Robert Henriksson / SCANPIX

Förslaget läggs fram inom kort av EU-kommissionens hälsodirektora.
2 av 2

Förslaget läggs fram inom kort av EU-kommissionens hälsodirektora.

BERTIL ERICSON/Scanpix

Nyheter | 19/04/2012 07:53

Det nya EU-förslaget skulle innebära slutet för svenskt snus tror tobaksföretaget Swedish Match som ser förslaget som ”synnerligen allvarligt”.

SVERIGE. EU-kommissionen är på väg att sätta stopp för en miljon svenskar. Enligt ett nytt förslag ska en stor mängd olika smaktillsatser i tobak förbjudas.

– Det här innebär slutet för svenskt snus som vi känner det i dag. För oss drabbar det hela portföljen – flera smaker som funnits i över 200 år, säger Patrik Hildingsson, informationsdirektör på Swedish Match, till Aftonbladet.

Det eventuella snusförbudet har även fått kändisar att rasa.

– Då tar jag fan i helvete livet av mig, säger Alex Schulman, skribent och författare, till Aftonbladet.

Sverige har sedan tidigare fått ett undantag från snusförbudet i EU. Men nu visar det sig att man kan kommer runt förbudet genom att införa det med hjälp av det nya remissförslaget om ett nytt tobaksdirektiv - som inom kort presenteras av EU-kommissionens hälsodirektora.

Allt snus i Sverige innehåller något av smakämnena som finns med på listan. På Swedish Match som tillverkar märken som General, Ettan, Grov och Göteborgs Rapé, och har 85 procent av marknaden, ser man förslaget som ”synnerligen allvarligt”. Man har heller inte analyserat om dagens smaker kan ersättas med andra.

Enligt EU-parlamentarikern Christofer Fjellner måste nu EU bestämma sig då man inte kan både förbjuda snuset och bestämma vad det ska innehålla.

– Jag förväntar mig att vi svenska ledamöter kommer stå upp som en för att rösta ned det här och att svenska regeringen röstar emot det i ministerrådet, säger Christofer Fjellner till Aftonbladet.