Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

ANALYS: Eric Rosén: "Moderaterna kastar handskarna"

Sofia Arkelsten har tidigare blivit hårt kritiserad för att Moderaterna försökt ändra beskrivningen av sin egen partihistoria.
1 av 6

Sofia Arkelsten har tidigare blivit hårt kritiserad för att Moderaterna försökt ändra beskrivningen av sin egen partihistoria.

Leif R Jansson / SCANPIX

Sofia Arkelsten tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt.
2 av 6

Sofia Arkelsten tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Sofia Arkelsten.
3 av 6

Sofia Arkelsten.

Enligt Moderaterna ska statsministern och Arkelsten ha varit överens om beslutet.
4 av 6

Enligt Moderaterna ska statsministern och Arkelsten ha varit överens om beslutet.

Conny Sillén / SCANPIX

5 av 6

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kent Persson är en flitig bloggare.
6 av 6

Kent Persson är en flitig bloggare.

Henrik Montgomery / SCANPIX

Nyheter | 20/04/2012 11:17

SNABBANALYS. Eric Rosén skriver om Sofia Arkelstens avgång och Kent Perssons tillträde.

Sedan beskedet om Håkan Juholts avgång har det varit mycket fokus på Moderaterna. Juholts klantskallerier dolde länge vad som sedan blivit uppenbart. Moderaterna är ett parti som är illa skadat och inte riktigt orkar längre.

Medvinden är obefintlig, reformerna har inte slagit ut väl och besvikelsen över detta sprider sig i opinionen. Samtidigt flankeras de av småpartier som håller på att tappa all sitt opinionsstöd och risker att åka ut riksdagen, varför de nu går ut i öppna konflikter med jätten Moderaterna.

Med ett fallande stöd och minskad trovärdighet i en rad frågor, bland annat Anders Borgs tidigare prisade idéer tycks nu i flera fall visa sig vara vilsna, är partisekreterarens roll viktig.

Och Sofia Arkelsten har inte, ej ens för en sekund, sedan hon tillträdde gett känslan av att Moderaterna har något nytt och spännande på gång. Hon har inte lyckats kommunicera trovärdigt heller när hon själv varit ute i diskussioner om arbetsgrupper, jämställdhet, rätt till heltid eller - framför allt - de mörkade hemliga partibidragen. Även borgerliga debattörer har många gånger suckat uppgivet när Arkelsten varit ute med floskelstinna platta och emellanåt nästan nedlåtande enkla konstateranden. Kapitlet med partiets historierevisionism, där man skrev om delar av sin mindre smickrande historia, drog också ett löjets skimmer inte bara över Arkelsten själv utan hela partiet. Att hennes partisekreterarkarriär dessutom inleddes med mörka rubriker om mutresor från Shell gjorde knappast resan enklare.

Vad gäller Kent Persson återstår att se hur det går. Men ett trött parti som tillsätter ny energi på en post där man tidigare haft ett stort problem lär inte gå förlorande ur växlingen.

Att han i Örebro bjöd in och sökte samarbete med David Kronlid, avhoppad sverigedemokrat som dock fortfarande säger sig dela partiets åsikter - tillika gift med en av högt uppsatt SD:are på riksplanet - tyder dock på att Kent Persson är en man som tycker att ändamålet helgar medlen. Det lär märkas framöver.

I och med att Persson tillträder inleds Moderaternas valrörelses första del. Se det här som en signal om att handskarna kastats och knytnävarna kommit fram.