Arkelstens nya jobb: Ordförande

- 24/04/2012, 17:26 -
Sofia Arkelsten har fått ett nytt jobb.
1 av 2

Sofia Arkelsten har fått ett nytt jobb.

Conny Sillén / SCANPIX

Med Karin Enström, då ordförande i utrikesutskottet - nu försvarsminister.
2 av 2

Med Karin Enström, då ordförande i utrikesutskottet - nu försvarsminister.

Bertil Ericson / SCANPIX

Moderaternas petade partisekreterare Sofia Arkelsten föreslås bli ny ordförande i riksdagens utrikesutskott. "Det är nya utmaningar", säger Arkelsten.

Sofia Arkelsten tvingades i fredags lämna posten som Moderaterna partisekreterare till förmån för Kent Persson, kommunpolitiker från Örebro och partistyrelseledamot. I samband med petningen, bara 18 månader efter att hon tillträtt, menade Arkelsten att hon vill jobba med andra politiska frågor.

 ”Det har varit ett mycket roligt jobb, jag är stolt över vad vi hittills genomfört när det gäller förnyelse och politikutveckling. Men jag har mina skäl, och jag återkommer senare om det politiska”, skrev Arkelsten i ett pressmeddelande.

"Det är nya utmaningar".

Nu får Arkelsten chansen på nytt. Det var Moderaternas förtroenderåd, som leds av statsminister Fredrik Reinfeldt, som föreslog Arkelsten till Moderaternas riksdagsgrupp som i sin tur nu föreslagit henne till riksdagen. Beslut tas 25:e april.

”Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med viktiga politiska frågor i det nya uppdraget. Det är nya utmaningar, även om jag redan tidigare varit engagerad i frågor som miljö, mänskliga rättigheter och SRHR”, säger Sofia Arkelsten i ett pressmeddelande från Moderaterna.

"Erfarenheter som jag hoppas kan göra nytta för svensk utrikespolitik"

Posten som ordförande blev tillgänglig efter att förre ordföranden Karin Enström fick ta över posten som försvarsminister efter Sten Tolgfors, som avgick efter Saudiaffären. Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, tror på Arkelsten.

"Under sin tid som partisekreterare ansvarade Sofia Arkelsten också för att förnya den moderata utrikespolitiken, som bekräftar vikten av ett aktivt Sverige i EU, där klimatfrågorna hålls uppe på den globala agendan och där SRHR-frågor ges större utrymme än tidigare. Det är erfarenheter som jag hoppas kan göra nytta för svensk utrikespolitik, säger Kinberg Batra, i pressmeddelandet.