Regeringen och Miljöpartiet kom överens om migrationen efter valet 2010.
1 av 4
Regeringen och Miljöpartiet kom överens om migrationen efter valet 2010. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Nu kan samarbetet falla samman, enligt utspelet från Åsa Romson och Maria Ferm (bilden).
2 av 4
Nu kan samarbetet falla samman, enligt utspelet från Åsa Romson och Maria Ferm (bilden). - Foto: Victor Lundberg / SCANPIX
Fredrick Federley (C) menar ser det dock som taktik och menar att reformen löses "jättesnart".
3 av 4
Fredrick Federley (C) menar ser det dock som taktik och menar att reformen löses "jättesnart". - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Migrationsminister Tobias Billström (M) har fått kritik från både höger och vänster.
4 av 4
Migrationsminister Tobias Billström (M) har fått kritik från både höger och vänster. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

MP hotar lämna samarbetet med regeringen

Miljöpartiet är missnöjda med hur regeringen sköter flera av migrationsfrågorna. Nu kan överenskommelsen falla samman.


Betat av okomplicerade frågor

Miljöpartiet och regeringen har kommit överrens i de mindre komplicerade frågorna som att låta statskontoret granska hur Migrationsverket utser de biträden som ska hjälpa asylsökande.

Myndigheten har också fått i uppdrag att gå igenom sin egen databas Lifos, som ger information om hur situationen är i de länder som asylsökande flyr ifrån.

STOCKHOLM. Efter valet 2010 kom regeringen och Miljöpartiet överens om migrationspolitiken för att undvika inblandning från Sverigedemokraterna. Nu hotas hela uppgörelsen eftersom reformen om bland annat utökad vård för papperslösa drar ut på tiden.

– Det är flera stora frågor där vi känner att situationen är låst, säger Maria Ferm (MP), migrationspolitisk talesperson, till Nyheter24.

Hon skriver tillsammans med språkröret Åsa Romson (MP) på SvD Brännpunkt på onsdagen. Men Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Fredrick Federley (C) avfärdar debattartikeln som ett taktiskt utspel.

– Jag har alla signaler på att det här löser sig jättesnart. Jag tror mer det handlar om att de vill visa att de driver på och att de vill ha äran när reformen väl genomförs, säger han till Nyheter24.

"Förstår deras frustration"

Maria Ferm menar att man lyft frågan både internt och externt i politiska samtal med regeringen men att det nu var så allvarligt att man kände sig tvungna att gå ut även medialt.

– Jag förstår deras frustration, jag kände själv likadant i början av förra mandatperioden när jag kom in i riksdagen och ville förändra världen. Men där jag befinner mig är det här på väg att lösas, säger centerpartiets Federley.

Om reformen om utökad vård inte finns med i regeringens höstbudget riskeras hela överenskommelsen mellan Miljöpartiet och regeringen.

– Bollen ligger hos dem nu. De får visa att de vårdar överenskommelsen. För att en sådan ska vara värdefull måste det man kommit överens om genomföras, säger Maria Ferm.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!