Fredrik Bengtsson, presschef Migrationsverket, menar att något liknande aldrig tidigare inträffat.
1 av 3
Fredrik Bengtsson, presschef Migrationsverket, menar att något liknande aldrig tidigare inträffat. - Foto: Migrationsverket
Kvinnan sparkas efter avslöjandena om att hon gömt 130 handlingar inne på sitt arbetsrum.
2 av 3
Kvinnan sparkas efter avslöjandena om att hon gömt 130 handlingar inne på sitt arbetsrum. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Själv har kvinnan ingen förklaring till sitt beteende.
3 av 3
Själv har kvinnan ingen förklaring till sitt beteende. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Migrationsanställd gömde handlingar - sparkas

En utländsk kvinna kunde inte visa sitt pass och nekades därmed medborgarskap. Senare visade det sig dock att kvinnans pass - tillsammans med 130 andra handlingar - låg gömt på Migrationsverket.


Märkte att något var galet

Långt innan kvinnans gömma avslöjades i januari hade flera av medarbetarna på Migrationsverket i Malmö misstänkt att något inte stod rätt till. Trots att kvinnan tagit emot mycket post hade ingenting blivit registretat och mycket hade försvunnit.

Redan år 2009 ska hon ha brustit i hanteringen av handlingar vilket ledde till att hon fick enklare sysslor så som att registrera och vidarebefordra post.

Själv har kvinnan ingen förklaring till sitt beteende. Hon ska ha sagt att hon tänkte registrera handlingarna men att det kändes pinsamt och jobbigt att fråga kollegorna om hjälp, skriver Sydsvenskan.

MALMÖ. I januari i år hittades 130 handlingar rörande ansökningar om medborgarskap, arbetstillstånd, anhöriginvandring och liknande gömda inne på en Migrationsverketanställd kvinnas arbetsrum.

Kvinnans gömma har bland annat lett till att en utländsk kvinna nekats medborgarskap på grund av att hon inte kunnat visa upp sitt pass.

– Det vi gjorde direkt när det uppdagades var att ta tillbaka det ärendet från Migrationsdomstolen och se till att skyndsamt fatta ett nytt beslut, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till Nyheter24.

Gömde handlingarna i garderoben

Den anställda kvinnan hade gömt handlingarna i tygpåsar, inlindade i klädesplagg, i garderoben, under tidningshögar och instoppade i bokhyllan. Någon förklaring till varför hon gömt handlingarna har hon inte kunnat ge, skriver Sydsvenskan.

– Anledningen till att vi uppmärksammade det här var att våra egna medarbetare upptäckte att allt inte stod rätt till, säger Bengtsson och fortsätter:

– Det är handlingar från fyra år tillbaka, allt från viktiga id-handlingar till ganska, missförstå mig rätt, mindre viktiga handlingar.

Hur vet man att liknande inte hänt tidigare?

– Det har inte hänt tidigare, säger Bengtsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Här har vi en enskild person som fullständigt handlat utanför ramen. Den här personen jobbade med administrativa sysslor, inga kvalificerade handläggarsysslor.

Kommer ni att ändra på några rutiner för att säkerställa att något liknande inte inträffar igen?

– Rutinerna är glasklara.

På torsdagen beslutade Migrationsverkets personalansvarsnämnd att avskeda kvinnan, skriver Sydsvenskan.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!