Spekulationerna gällande en benådning den 27 april visades sig sakna grund.
1 av 3
Spekulationerna gällande en benådning den 27 april visades sig sakna grund. - Foto: SCANPIX
Enligt Martins fru, Linnea (här tillsammans med Martins mamma Karin) är det "tufft mentalt att hela tiden vänta".
2 av 3
Enligt Martins fru, Linnea (här tillsammans med Martins mamma Karin) är det "tufft mentalt att hela tiden vänta". - Foto: Ingrid Dahlbäck / SCANPIX
Johan Persson och Martin Schibbye har suttit fängslade i 302 dagar.
3 av 3
Johan Persson och Martin Schibbye har suttit fängslade i 302 dagar. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

Schibbye och Persson får vänta på benådning

27 april har tidigare nämnts som det datum då journalisten och fotografen eventuellt skulle komma att benådas.


Det här har hänt

Den 1 juli 2011 greps Johan Persson och Martin Schibbye av etiopisk militär. De misstänktes då för illegal inresa i Ogadenprovinsen samt understödjande av terrorism. De hade färdats med den förbjudna Ogadens nationella befrielsefront, ONLF-gerillan och misstänktes därför att ha samröre med terroristgruppen. Men Persson och Schibbye var där för att granska Lundin Petroleum.

Den 6 september åtalades Schibbye och Persson. Den 18 oktober inleddes rättegången. Den 27 december föll domen - elva års fängelse.

Persson och Schibbye valde att inte överklaga utan att i stället be om nåd och förlåtelse. Benådningsprocesser har tidigare tagit drygt två år i Etiopien.

STOCKHOLM/ADDIS ABEBA. 302 dagar har gått sedan Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogadenprovinsen av etiopisk militär. Sedan dess har de suttit fängslade.

Efter domen den 21 december valde svenskarna att inte överklaga utan att i stället hoppas på benådning. Tidigare spekulationer har gjort gällande att den 27 april varit ett aktuellt datum då en sådan eventuellt skulle kunna ske.

Det pratades om benådning i samband med dagens datum - har ni hört något?

– Nej, ingenting alls. Det är så många som spekulerar, säger Martins fru Linnea Schibbye Steiner, till Nyheter24.

När var du senast i kontakt med dem?

– Jag kom hem från Etiopien i söndags, då hälsade jag på Martin. Det är tufft mentalt att hela tiden vänta. Förut hade man rättegången att räkna ner till, nu är det bara väntan.

Finns det något ni kan göra från hemmaplan?

– Vi försöker stötta dem så mycket som vi kan. Försöker hälsa på en gång i månaden och framföra stöd och berätta om alla som stöttar här hemma, säger Schibbye Steiner till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!