Adelsohn Liljeroth u-svänger om idrottsbojkott

- 30/04/2012, 22:07 -
Lena Adelsohn Liljeroth vill bojkotta EM i Ukraina - men inte VM i Vitryssland.
1 av 2

Lena Adelsohn Liljeroth vill bojkotta EM i Ukraina - men inte VM i Vitryssland.

Förre premiärministern Julia Tymosjenko uppges ha misshandlats.
2 av 2

Förre premiärministern Julia Tymosjenko uppges ha misshandlats.

Efter att flera ur EU:s politikerelit planerat att bojkotta fotbolls-EM hotar svenska idrottsministern att göra detsamma - trots att hon sagt annat för bara en månad sen.

Efter Ukrainas behandling av förre premiärministern Julia Tymosjenko hotar europeiska toppolitiker att bojkotta fotbolls-EM som spelas i sommar. Även Sveriges idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) planerar att avstå från att åka till Ukraina - trots att hon tidigare sagt att "idrotten ska bestämma vart evenemangen hålls".

Liljeroth, som nyligen var en av huvudrollsinnehavarna i den så kallade "rasisttårtaffären", syftade då på situationen i Vitryssland och VM i ishockey som ska spelas i landet 2014. Ett världsmästerskap som den hockeytokige diktatorn Aleksandr Lukasjenko väntas göra till sitt egna propagandajippo.

– Det är ytterst idrotten som själva bestämmer var de ska förlägga sina mästerskap, sa moderaten till Nyheter24 för bara en månad sedan.

Premiärministern fängslades

Intiativet har tagits efter att Tymosjenko fängslades i höstas. EU-politikerna har därför riktat skarp kritik mot Ukrainas bristande respekt för mänskliga rättigheter och behandling av sitt folk.

– Jag hade satt av ett par dagar för att eventuellt åka ner beroende på hur det går för Sverige. Men i dagsläget ser vi inget skäl att åka, i synnerhet inte om det blir en bojkott på hög politisk nivå, säger Liljeroth till Aftonbladet.

Förutom Liljeroth har EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Tysklands Angela Merkel hotat att ställa in sina EM-besök. Flera politiker kommer troligtvis att gå i deras fotspår om inte Tymosjenko tillåts åka utomlands för läkarvård.

Sveriges grupp spelar samtliga av sina matcher i Ukraina.