Politik. Sverigedemokraterna. SD. KD.
Kristdemokraterna fick sällskap av en del sverigedemokrater i sitt första maj-tåg. - Foto: Kristdemokraterna

KD välkomnade SD - "Grymt! Välkomna!"

Kristdemokraterna har tidigare förnekat att man uppmuntrat Sverigedemokraterna att delta i partiets första maj-tåg. Nu visar det sig dock att partiet med öppna armar välkomnat SDU till demonstrationståget på 1 maj i år.


"Välkomna!"

Delar av facebookkonversationen mellan SDU:s Chang Frick och KDU:s Joel Pierrou:

"Hej Joel! Jag försöker få ihop lite folk i Skåne, ringde faktiskt till ordförande för KDU Skåne och frågade om de också skulle haka på, innan du ens skickade ut det här mailet. Själv är jag ordf i SDU Syd, så jag kan sprida runt det bland mina medlemmar…"

"Hej Chang! Tack för visat intresse! Ni är välkomna till Uppsala. All information för dagen finns i sin helhet  under evenemangsbeskrivningen."

Därefter skriver Pierrou att KD står för skyltar och banderoller, varpå det inte är okej för andra att ta med något annat, varken från andra partier eller organisationer.

I nästa meddelade svarar Frick att han redan sagt till de medlemmar som "visat intresse att vi inte tar med några partisymboler eller dylikt."

Pierrou svarar: "Grymt! Välkomna!"

Sverigedemokraterna gick med i Kristdemokraternas första maj-tåg i Uppsala efter att ha välkomnats av bland annat arrangören Joel Pierrou från KDU Uppsala län - som var den som tillsammans med riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD)  bjöd in folk till evenemanget via facebook.

Det har tidigare tvistats om SD välkomnades eller om de, som KD uttryckte det, infiltrerade tåget. En mejlkonversation visade först att de välkomnats - men senare visade det sig att välkomst-mejlet var från i fjol. Nu kommer det dock fram att KD fått en rak fråga från SDU och då svarat genom att välkomna Sverigedemokraterna så länge de avstår från att bära partisymboler.

Varför bjöd ni in SD till ert första maj-tåg?

– Vi bjöd inte in dem utan det var någon från SDU i Skåne som frågade om att komma upp med någon buss, säger Pierrou till Nyheter24.

Efter att bland annat Chang Frick, ordförande för SDU Syd och kommunpolitiker i Kristianstad, gått med i eventet fick han först ett välkomstmeddelande av Pierrou.

– Det skickade vi ut till alla som sagt att de skulle delta, förklarar Pierrou.

Men sedan hade du ju ytterliggare konversationer med Chang Frick personligen där du välkomnade SDU och skrev "Grymt! Välkomna!".

– Jag kan inte hindra dem från att komma och skrev att de inte fick ta med sig några egna skyltar eller banderoller. Manifestationen var för familjen.

Är det inte problematiskt om KD förknippas med SD?

– Det är det absolut, det är inte önskvärt. Men jag kan inte hindra dem från att komma, säger Pierrou och fortsätter:

– Om de vill komma som privatpersoner har jag inget emot det. Det blir konstigt om man ska göra någon form av registrering på alla som ska delta.

Men här behövdes ju knappast några efterforskningar - de var väldigt tydliga med att de var från just SDU?

– Jag kan inte hindra människor från att komma.

När Nyheter24 når Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö, som tidigare uttalat sig om SD:s deltagande i demonstrationen och kallat det "entrism", säger han att han inte känner till konversationen mellan Pierrou och Frick.

– Jag vet inte hur de resonerade i Uppsala, säger han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.