Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skickades hem från psyket - tog sitt liv

- 04/05/2012, 15:16 -
Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot sjukhuset.
1 av 2

Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot sjukhuset.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Mannen hade tidigare uttryckt självmordstankar.
2 av 2

Mannen hade tidigare uttryckt självmordstankar.

Bertil Ericson/Scanpix

Psykiatriska kliniken vid länssjukhuset i Kalmar skrev i oktober ut en patient, utan att göra någon självmordsriskbedömning. Mannen begick strax därefter självmord.

Mannen, som led av ångest och långvarig depression, hade tidigare uttryckt självmordstankar. Han tog sitt liv kort efter hemskickandet och nu pekar Socialstyrelsen ut flera brister i sjukhusets rutiner. Överbeläggning och platsbrist har angetts som anledningar till att mannen skrevs ut.

"Helt utan planering"

Myndigheten konstaterar utifrån journalerna att strukturerade bedömningar av självmordsrisken saknas och menar att det är anmärkningsvärt att en patient med uttalade självmordstankar skrivs ut från den slutna psykiatrin helt utan planering.

Peter Ringström, inspektör på Socialstyrelsen, menar att händelsen är mycket tragisk och att ärendet nu ska utredas på kliniken. 

– I detta ärende har den psykiatriska kliniken tillsatt en intern analysgrupp, vilken vi anser har varit väldigt tydlig. Nu kommer verksamheten arbeta vidare med sina rutiner på området, säger han till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt ansvariga på psykiatriska kliniken vid länssjukhuset i Kalmar.