De lever i minusgrader

"Vi har satt oss själva i denna situation", menar socialen.


Tony Norén är den 41-årige trebarnspappan som socialen inte längre vill veta av. För ett tag sedan blev han sjukpensionär. Jobbet som yrkesförsäljare slet hårt på kroppen.

–Jag steg upp klockan 05.00 varje morgon och jobbade fram tills klockan 23.00 på kvällarna. Till slut fick jag förslitningsskador. Nu är jag sjukpensionär, berättar Tony Norén, som Kristianstads kommun inte längre vill ge en hjälpande hand, för Nyheter24.

Nu sitter Tony Norén i en lånad Volvo. Han har sin fem månader gamla bebis i famnen. De sitter där och värmer sig. I lägenheten de hyrt är det minusgrader. Och den 26 mars kommer de att vräkas.

– Jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger han uppgivet.

Det är svårt att tro att Tony Noréns berättelse handlar om Sverige. Men det gör den. Ett kallt Sverige, både bokstavligt och bildligt talat.

Familjen Noréns historia börjar när Tony och hans fru Tina samt deras tre barn blir allt för trångbodda och bestämmer sig för att flytta. Men de har betalningsanmärkningar, båda två.

–Jag har 65 000 kronor i skulder som jag håller på och försöker få en skuldsanering på. Min fru har 20 000 kronor i skulder till CSN. Detta har gjort det mycket svårt för oss att söka bostäder, berättar Tony för Nyheter24.

Men till slut hittar de en lägenhet i Hörby, de sociala myndigheterna går in och betalar tre månadshyror som säkerhet. Men hyresvärden får inga pengar. Tony vänder sig till socialen, som hävdar att de betalat, men några pengar ser hyresvärden aldrig och han river kontraktet.

– Det visade sig att de satt in pengarna på fel konto, berättar Tony. Men när misstaget upptäcktes var det för sent.

Familjen började leta igen och hittade en stor, fin, lägenhet i Tollarp, strax söder om Kristianstad. När de tittar på lägenheten går allt väldigt snabbt. För snabbt ska det visa sig. För när Tony, Tina och de tre barnen flyttar in den 10 januari märker de att något är fel. Det är kallt, och lägenheten har mögelskador. När de försöker duscha forsar vattnet in i blomsteraffären som ligger under lägenheten. Tony hör av sig till värden som kommer dit med två billiga varmluftsfläktar. Det hjälper inte. Fortfarande lever familjen i några få plusgrader. När det regnar ute droppar det in överallt.

–Nu har vi ingen ytterdörr heller. I går när jag skulle öppna brakade hela dörren ihop.

Men ytterdörren är inte Tonys största problem. Hyresvärden har nämligen sagt upp dem. De var för gnälliga. Klagade för mycket. Tony börjar bli desperat och hör av sig till socialen. ”Vi ställer inga barnfamiljer på gatan”, lyder löftet därifrån. Men hamnar de på gatan, om de dyker upp hos socialtjänsten utan bostad, påbörjas en utredning. Kanske tas barnen ifrån dem.

–Det var slarvigt av oss att inte kolla upp bostaden men hyresvärden har hela tiden sagt att han ska komma och renovera. Men ingenting har hänt. När min fru ringde upp och frågade häromdagen hotades hon, berättar Tony för Nyheter24.

Vad hände?

–Han sa åt henne att "hon ska passa sig".

Nu är hoppet snart ute. Om tio dagar slängs de ut på gatan.

–Min frus mor har lovat att ta hand om bebisen så inte minstingen ska behöva känna av den smärta som vi känner, avslutar en uppgiven Kristianstadsbo för Nyheter24.

Läs del 2 på Nyheter24 i morgon

Fastighetsägaren: Det går inte att bo där just nu

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.