I kvällens Uppdrag Granskning synas frikyrkoprästen Per Stridh.
1 av 6
I kvällens Uppdrag Granskning synas frikyrkoprästen Per Stridh. - Foto: Uppdrag Granskning
"Välgörenheten" verkar nämligen ge pastorn lite för mycket pengar. Genom fattiga rumäner kan Stridh betala ut oerhört. . .
2 av 6
"Välgörenheten" verkar nämligen ge pastorn lite för mycket pengar. Genom fattiga rumäner kan Stridh betala ut oerhört. . . - Foto: Uppdrag Granskning
Under ett besök i arbetarnas hemby framkommer det däremot hur viktig den svenska verksamheten är för rumänerna.
3 av 6
Under ett besök i arbetarnas hemby framkommer det däremot hur viktig den svenska verksamheten är för rumänerna. - Foto: Uppdrag Granskning
Här börjar den rumänske pastorn gråta när han tänker på vilka förödande konsekvenser som kan  följa om. . .
4 av 6
Här börjar den rumänske pastorn gråta när han tänker på vilka förödande konsekvenser som kan följa om. . . - Foto: Uppdrag Granskning
. . .låga löner.
5 av 6
. . .låga löner. - Foto: Uppdrag Granskning
. . .Stridh lägger ner verksamheten. Vilket han lovat göra om en för stor kritik mot den rumänska arbetskraften uppstår.
6 av 6
. . .Stridh lägger ner verksamheten. Vilket han lovat göra om en för stor kritik mot den rumänska arbetskraften uppstår. - Foto: Uppdrag Granskning

Pastor blev miljonär på fattiga rumäners arbete i Sverige

Den fattiga rumänska byn är beroende av den svenska prästens affärsverksamhet. Rumänska kyrkan väljer ut de som har fläckfritt register och många köar för den vägen till "paradiset i Skara". Se mer i onsdagens avsnitt av Uppdrag Granskning.


Prästens rumäner

Facket har gått med på de rumänska arbetarnas villkor. Detta beror troligtvis på att svenska arbetare ofta inte är villiga att ta de arbeten som rumänerna uppges ta.

Arbetarna är anställda genom ett rumänskt företag, som också ägs av prästen Per Stridh, och strider på så sätt inte mot svenska löneavtal.

I onsdagens Uppdrag Granskning avslöjar man däremot att prästen endast taxerar 1 200 av rumänernas lön på 10 700.

Den resterande summan rapporteras vara trakta ett traktamente.

Pastorn har blivit miljonär på rumänernas arbete men står fast i att verksamheten inte är annat en välgörenhet - och att den intjänade summan är mycket liten.

SKARA. Den svenska frikyrkopastorn Per Stridh har blivit miljonär på de fattiga arbetare som hämtas från Rumänien. Enligt prästen själv handlar det däremot om "välgörenhet" som inte alls ger "särskilt stora pengar".

Onsdagens Uppdrag Granskning gräver djupare i pastorns tvivelaktiga affärer.

– Varför ska vi låta hela Sverige gå ner i någon form av lönedumpningsspiral, då det sitter sånna som Per Stridh och blir rikare och rikare på detta. Om det var välgörenhet han sysslade med skulle han ge vettiga löner, säger Roger Svalhede i kvällens program och fortsätter:

– Jag tror han vill tjäna en massa pengar, och då gör han det på lättaste sätt.

"60 svenskar motsvarar 20 rumäner"

Facket har gått med på att rumänerna ska få fortsätta att arbeta för pastorn.

Detta har troligtvis godkänts på grund av att många svenskar inte utför de "skitjobb" lika effektivt - och absolut inte lika billigt - som rumänerna är villiga att göra.

– Rent krast så är jag ganska övertygad om att för 20 stycken som plockar ur så behöver jag minst 60 stycken svenskar, säger en arbetsledare i avsnittet.

6 000 kronor skiljer mellan vad svenskar och rumäner betalas av Stridh för samma arbete. Samtidigt betalar prästen endast skatt för 1 200 av de inhyrdas lön - resten räknas som traktamente.

En hel by beroende av pastorn

I Rumänien får Uppdrag Granskning reda på vad programmet kan leda till. Cirka 120 personer drabbas direkt och många är beroende av det svenska arbetet. Det skulle kunna få förödande konsekvenser om portarna till Skara stängdes av pastorn.

Vilket Per Stridh har lovat att göra om det kommer för mycket kritik.

– Jag säger det till alla vänner, den dagen vi stöter på patrull då någon inte tycker det här är rätt, då slutar vi, säger frikyrkoprästen till UG.

Uppdrag Granskning sänds klockan 20.00 i SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.