Tisdag 28 Sep
Stockholm

28-åringen vägrar ge något motiv till knivdådet i Hjällbo

Mannen flydde till Spanien efter attacken. Efter åtta dagar överlämnade han sig till spansk polis.
1 av 2
Mannen flydde till Spanien efter attacken. Efter åtta dagar överlämnade han sig till spansk polis. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Polisen letar spår på platsen där flickan skars i halsen.
2 av 2
Polisen letar spår på platsen där flickan skars i halsen. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

På tisdagen inleddes rättegången mot den 28-årige man som misstänks för knivöverfallet på en 10-årig flicka i Hjällbo i februari.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

På måndagsförmiddagen den 6 februari överfölls en tioårig flicka utanför Bergsgårdsskolan i Hjällbo, nordost om Göteborg.

Hon skars i halsen och fördes till sjukhus svårt skadad med kniven fortfarande kvar i sig. Efter attacken letade polisen med flera patruller, inklusive hundar och helikopter, i området.

En vecka efter dådet påträffades en 28-årig man i Spanien. Han misstänks för brottet och häktades i sin frånvaro. Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ska han senare ha överlämnat sig själv till polisen.

Mannen har erkänt grov misshandel, men förnekar mordförsök eftersom han menar att han inte hade för avsikt att mörda flickan.

Den 6 februari överföll 28-åringen den 10-åriga flickan och knivhögg henne i halsen. Flickan överlevde sina svåra skador och nu står mannen åtalad för mordförsök.

– Hugger man kniven i halsen på någon så kan man nog räkna med att vederbörande kommer med stor risk att avlida, säger kammaråklagare Per Håkan Larsson, till Sveriges Radio.

Vägrar förklara motivet till överfallet

Försvaret anser dock att det rör sig om grov misshandel eftersom 28-åringen, enligt advokat Claes Östlund, inte hade för avsikt att döda flickan.
28-åringen har inte visat några känslor i rättssalen och han vägrar berätta om motivet till överfallet.

– Hans svar på frågor är att han har gjort det här, men varför har vi nog inte fått någon klarhet i, säger Per Håkan Larsson.

Flickan lider fortfarande av skadorna

Under rättegången har den 10-åriga flickans videoförhör spelats upp. Från sjuksängen berättar hon detaljerat om hur hon märkte att någon smög efter henne och sedan attackerade. Hon hade kniven kvar i halsen när hon kom till sjukhuset, men överlevde mirakulöst.

– Om man tänker på det fysiska så har hon fortfarande ont i sin rygg, ena handen och foten. Och psykiskt är det ångest, hon är ju i en kris, men hon får psykologisk hjälp för det, säger Larsson till SR.

Den rättspsykatriska undersökningen har gjort gällande att 28-åringen lider av en allvarlig psykisk störning. Därför kommer han troligtvis dömar till rättspsykatrisk vård.

Kommentera
Kopiera länk
Dela