Söndag 19 Sep
Stockholm

SAS-pilot på Arlanda var full - stoppades i kontroll

Företaget har nolltolerans mot alkohol.
1 av 2
Företaget har nolltolerans mot alkohol. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
SAS-piloten blåste positivt - och hade hela 1,0 promille alkohol i blodet.
2 av 2
SAS-piloten blåste positivt - och hade hela 1,0 promille alkohol i blodet. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

På tisdagsmorgonen åkte en pilot fast i en rutinkontroll - och blåste positivt i ett alkoholtest.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Besättningen på ett SAS-plan fick på tisdagen gå igenom en kontroll av gränspolisen där de anställda skulle alkoholtestas. En av piloterna, en styrman, blåste då positivt och hade 1,0 promille alkohol i blodet, vilket motsvarar grovt rattfylleri.

Enligt Aftonbladet jobbade han med säkerhetskontroller utanför planet när polisen bad honom göra testet. Gränsen är 0,2 promille men på SAS har man som krav att piloterna ska vara helt nyktra.

– Vi inom SAS har en tydlig nolltolerans vad gäller detta. Vi är medvetna om situationen och ser djupt allvarligt på det som inträffat. Vi stöttar gränspolisens arbete till 100 procent, säger Rebecka Södergren på SAS pressjour till tidningen.

"Tragiskt personligt ärende bakom detta"

Det är första gången sedan nya krav på kontroller infördes 2010 som en pilot blåser positivt i ett alkoholtest, något som även Svensk pilotförening ser allvarligt på.

– Om det är någon som kommit till jobbet och varit onykter finns det ett tragiskt personligt ärende bakom detta. Det finns en nolltolerans mot alkohol och den står vi bakom, säger generalsekreteraren Göran Adbro till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela