Hård kritik mot Jönköpings kommun: "De legitimerar förtryck"

- 11/05/2012, 16:10 -
Föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime har anmält Jönköpings kommun til Skolverket. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 3

Föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime har anmält Jönköpings kommun til Skolverket. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

M. Spencer Green / SCANPIX

Föreningen menar att kommunen särbehandlar muslimska barn och "producerar hedersnormer i deras vardag".
2 av 3

Föreningen menar att kommunen särbehandlar muslimska barn och "producerar hedersnormer i deras vardag".

Anders Wiklund / SCANPIX

Dokumentet togs först fram 1994 men uppdaterades 2011.
3 av 3

Dokumentet togs först fram 1994 men uppdaterades 2011.

Faksimil

Jönköping har i ett antal överenskommelser med kommunens muslimska församlingar kommit fram till hur muslimska barn ska behandlas i skolan. Vilket bland annat fått föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime att rasa; "Det producerar hedersnormer i barnens vardag".

JÖNKÖPING. I överenskommelsen mellan Jönköpings kommun och muslimska församlingar står bland annat att muslimska flickor efter idrottslektion får duscha i underkläder/t-shirt, att muslimska elever inte behöver följa med på studieresor, inte behöver sova över utanför hemmet och att elever kan få äta hemma under terminen.

– Det blir att klart och tydligt producera hedersnormer i deras liv och vardag, säger Sara Mohammed, ordförande för föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, till Nyheter24.

Efter att hon kommit i kontakt med dokumentet via Facebook har hon anmält kommunen till Skolverket, rapporterar Jönköpingsposten.

– Vi har skickat iväg en anmälan till Skolverket och kommunen, där vi har flera organisationer som står bakom oss, bland annat Kvinnors nätverk, ALMA Europa, Tjejernas rätt i samhället-TRIS, Barnen Först och några från Humanisterna. Vi har inte hunnit kontakta flera men jag vet att även privatpersoner skickat inklagomål till kommunen.

"Total kontroll över barnets kropp"

Mohammed menar att dokumentet strider mot skolan som frizon.

– Det första man reagerar på är att man särbehandlar vissa barn. Att en kommun kommer överens med församlingsrepresentanter, religion som de i många fall flytt ifrån. Skolan ska vara ett fritt val och en frizon, det här begränsar det, säger hon och fortsätter:

– Man skriver bland annat att det endast ska vara kvinnliga simlärare och att flickor i sju-åttaårsåldern ska simma med huvudduk och kläder på sig. Det handlar om total kontroll över barnens kropp. Det legitimerar ett förtryck. Om vi låter religiösa samfund kontrollera dem kan vi låta vem som helst ta kontrollen.

Enligt Peter Lindström, biträdande utbildningsdirektör i Jönköpings kommun, är man positiv till att dokumentet nu tas upp till diskussion.

– I det här läget kan vi tycka att det är positivt att skolinspektionen tittar på det. Det här togs fram 1994, då var det problem med att få muslimska elever att delta i skolan. Därför valde man den här vägen. Men det har hänt mycket på de tjugo år som snart gått.

Men att dokumentet skulle ha legat orört och i nästan tjugo år stämmer inte riktigt. Den senaste versionen, som innehåller de punkter som Sara Mohammed och flera har reagerat på, uppdaterades senast i juni 2011. Det är dock inget Lindström nämner.

Har dokumentets riktlinjer varit i bruk sedan 1994?

– Nämnden antog det 1994 sen har de skolor som har mycket barn från muslimska familjer haft det. Men det gäller max fem, sex skolor, säger Lindström till Nyheter24.

"Religiöst utrymme i Jönköping"

Sara Mohammed och föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime har påbörjat en undersökning för att se om liknande dokument förekommer i fler kommuner. Hittills har man inte hittat några.

Kan det finnas en koppling till att det finns ett så starkt fäste för religionen generellt i Jönköpings kommun?

– Det finns ett religiöst utrymme där, säger Mohammed.

Hon får medhåll av Peter Lindström.

– Man kan teoretiskt tänka att det är möjligt att skolledningen hade en ökad förståelse för religiösa inställningar. En vilja att låta oss mötas, säger han.

Vad anser du nu - kan man riva dokumentet?

– Från min sida är jag fundersam på om det behövs. Men jag kan inte föregå nämndens inställning.

När kommer ett beslut om dokumentet att tas?

– Min egen gissning är att det kommer att diskuteras på nämndsamanträdet på tisdag. Att de får i uppdrag att ha en dialog med muslimska församlingen.