Lördag 25 Jun
Stockholm

Fängelse och utvisning för traffickinghärva i Göteborg

Domen i det största traffickingfallet i Sverige blev fängelse och utvisning.
1 av 2
Domen i det största traffickingfallet i Sverige blev fängelse och utvisning. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Verksamheten kretsade kring stadsdelen Rosenlund i Göteborg.
2 av 2
Verksamheten kretsade kring stadsdelen Rosenlund i Göteborg. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX

Sex män döms till fängelse mellan fyra månader och sex år för grovt koppleri och två av dem även för människohandel. Samtliga ska också utvisas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÖTEBORG. På måndagen kom domen i den människohandelshärva som avslöjats i Göteborg där sex män stod åtalade för organiserad prostitution av elva rumänska kvinnor. Det största rättsfallet gällande trafficking i Sverige slutade med fängelsetraff mellan fyra månader och sex år för samtliga män samt utvisning på livstid.

Under rättegången vittnade flera av kvinnorna om hur de tvingats prostituera sig omgående i samband med att de kom till Sverige, i vissa fall redan första kvällen. Flera gånger dessutom under rent ut sagt slavliknande förhållanden.

Huvuddelen av verksamheten kretsade kring stadsdelen Rosenlund och en lägenhet i Kortedala. Enligt rätten har flera av männen utnyttjat sina relationer till kvinnorna.

– Av utredningen framgår att två av männen utnyttjat ett maktförhållande som de haft mot varsin kvinna varför de döms för människohandel. Utredningen ger inte tillräckligt stöd för att övriga män haft insikt i att det funnits sådana maktförhållanden, säger rättens ordförande, rådmannen Anette Arveståhl, i ett pressmeddelande.

255 män fällda för sexköp

De två som döms till sex års fängelse har varit centrala i verksamheten. En döms till tre års fängelse och tre till fyra eller sex månader. De utvisas eftersom det handlar om allvarlig brottslighet och de saknar anknytning till Sverige.

I fjol rapporerades och bötfälldes 255 män i Göteborg för sexköp, där de flesta rapporterats i området kring Rosenlund. Sannolikheten tros vara stor att sexköpen gjorts hos de rumänska kvinnorna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.