Mikael Johansson har inte sökt ett enda jobb på snart två år, men kan trots det bli försörjd tills pensionen.
1 av 3
Mikael Johansson har inte sökt ett enda jobb på snart två år, men kan trots det bli försörjd tills pensionen. - Foto: Mikael Johansson/Scanpix
Den arbetslöse måste hela tiden söka nytt arbete för att få bidrag eller ersättning.
2 av 3
Den arbetslöse måste hela tiden söka nytt arbete för att få bidrag eller ersättning. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Riksdagsledamöter har inkomstgaranti upp till 15 år, men behöver inte söka nyt arbete under tiden.
3 av 3
Riksdagsledamöter har inkomstgaranti upp till 15 år, men behöver inte söka nyt arbete under tiden.

Riksdagsledamöterna har inga krav - vanliga medborgare blir av med pengarna

Flera riksdagsledamöter lever på riksdagens inkomstgaranti, trots att de inte söker något arbete. Medan en arbetslös politiker kan leva gott har en jobbsökande Svensson det betydligt tuffare.


Riksdagens inkomstgaranti

Är en ekonomisk garanti för riksdagsledamöter för att hjälpa dem ut i arbetslivet efter de avgått eller avsatts från sina uppdrag. Ersättningen, som vara upp till 15 år, har kritiserats hårt då flera ledamöter undvikit att söka nya arbeten.

STOCKHOLM. Det var i SVT:s Rapport som miljöpartisten Mikael Johansson utfrågades om sitt utnyttjande av inkomstgarantin. Johansson, som slutade som riksdagsledamot för nästan två år sedan, har inte sökt ett enda jobb, utan enbart levt på garantin. I inslaget säger Johansson att han vill ha ekonomisk trygghet tills han vet vilket jobb som passar honom bäst.

– Jag har valt att fokusera på vad jag vill göra, så att jag kan det beslutet, säger han i intervjun.

Inget jobbsökande- inga pengar

Men inkomstgarantin gäller som bekant inte för alla. Och som omställningsförsäkring betraktat är den ovanligt generös inte bara sett till beloppen. Arbetslösa utanför riksdagens skyddsnät måste följa flera krav för att kunna få ekonomisk ersättning och bidrag.

Peter Ekholm är handläggare på A-kassan SHA. Han säger att Arbetsförmedlingen gör en individuell bedömning kring hur många arbeten den arbetslöse ska söka för att få ersättning .

– Vi följer regelverket, där en grundparagraf säger att den arbetslösa ska göra allt för att komma ur sin situation. Grundvillkoren för rätt till arbetslöshetsersättning regleras i lagen om arbetslöshetsförsäkring, säger han till Nyheter24.

Enligt Ekholm betalas vanligen inga pengar ut om personen inte sökt något jobb. Så vore det a-kassans regler som gällde för Johansson hade han fått det tufft.

– Visar det sig att den arbetslöse inte sökt arbete, skickar arbetsförmedlingen en underrättelse till oss varefter vi kontaktar den berörde. Oftast blir personen av med sin ersättning om inget arbetssökande kan påvisas. Bland annat krävs att personen är aktivt arbetssökande, och om den sökande inte uppfyller detta krav föreligger sålunda inte rätt till ersättning.

"Du måste tacka ja till arbetserbjudanden"

Annelie Sjöberg, strateg på Socialförvaltningen, säger till Nyheter24 att ingen kravlista på antal sökta jobb förekommer för att få socialbidrag.

– Man räknar inte antal sökta jobb, men du ska göra allt du kan för att få egen försörjning.

Hon säger att en individuell bedömning alltid görs, där man gör en utredning kring styrkor och hinder. Därefter sätter man upp en arbetsplan, där den arbetslöse oftast hänvisas till arbetssökande på jobbtorg. Någon sådan utredning eller hänvisning har dock inte gjorts för inkomstgaranterade Mikael Johansson. Hade det varit socialbidrag han fick hade det varit kört.

– Arbetsplanerna är man skyldig att följa, annars riskerar man att förlora sitt bidrag. Du måste tacka ja till alla erbjudanden som kan föra dig närmare arbetsmarknaden.

Att det är en sak att vara arbetslös före detta riksdagsledamot och en annan att vara arbetslös "vanlig medborgare" är tydligt. Frågan är hur länge.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!