Kommun: Synskadad får åka buss – som inte finns

- 15/05/2012, 18:52 -
Stig Carlsson, 48, är inte tillåten att köra bil på grund av sin synskada.

Stig Carlsson, 48, är inte tillåten att köra bil på grund av sin synskada.

Hasse Holmberg / SCANPIX

Synskadade Stig Carlsson, 48, nekades färdtjänst eftersom han enligt kommunen klarar av att åka till jobbet kommunalt. Problemet? Det finns inga bussförbindelser där Stig bor.

MARIESTAD. 48-årige Stig Carlsson fick tidigare i år körkortet indraget på grund av sin permanenta synskada. För att kunna fortsätta arbeta ansökte han om färdtjänst till och från arbetet. Mariestads kommun valde dock att avslå Carlssons ansökan med förklaringen att hans "synskada inte förhindrar honom från att resa med allmän kollektivtrafik".

Problemet är att Mariestads kommun inte har några bussförbindelser i Lyrestad där Carlsson bor.

– Det är bedrövligt. Hur ska jag kunna ta bussen när det inte finns någon? Jag vill ju kunna fortsätta arbeta, säger han till Nyheter24.

"Man känner sig liten"

Stig Carlsson överklagade kommunens beslut och fick rätt av förvaltningsrätten. Men nu har Mariestads kommun överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Kommunen hävdar att "avsaknad av kollektivtrafik eller indragning av körkort inte är ett skäl till att beviljas färdtjänst".

Kommunen skriver vidare:

"Han skulle kunna åka till sitt arbete om det hade funnits en busslinje i närheten av hans hem".

– Man känner sig liten, det är jag mot stora Mariestads kommun. Jag vet inte vad de vill, ska jag flytta eller byta jobb? Jag har ju mitt liv här, säger Carlsson.

Nyheter24 har utan framgång sökt Mariestads kommuns trafiksamordnare.