Tisdag 28 Sep
Stockholm

Så planerar trädmördarna sina dåd

Trädgift har hittats inpluggat i två häggträd på Södermalm i Stockholm och på nätet går trädmordsdiskussionerna heta. Där pratas taktik, mordvapen och vilken teknik som krävs för att ta död på träd så effektivt som möjligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Skulle behöva få ner 3-4 träd, men eftersom man inte får gå ut med motorsåg och man aldrig vet ifall grannarna kanske golar, så skulle jag behöva döda träden på nåt effektivt sätt

"Slå i en kopparspik i trädet, vänta 8 - 9 månader, ring kommunen och säg att trädet börjar se dött ut och du vill inte ha det i huvudet"

"Nej, kemikalier är enda utvägen om du inte vill bli Direkt upptäckt"

...300g svartkrut blåste iväg en stubbe utan problem, så kör 500g svartkrut

På diskussionsforum på nätet tar det inte långt tid att hitta information om hur man på ett effektivt sätt utan att bli upptäckt kan döda ett träd som skymmer utsikt. Kopparspikar tar för lång tid. Då är ecopluggar bättre för en snabbare, mer smärtfri död. En ecoplugg innehåller giftet glyfosat som frigörs när det bankas in i trädet och ett paket med 50 stycken kostar ca 400 kronor på nätet.

Och även Stockholms mäklare är eniga - bättre utsikt ger bättre pengar. De mäklarfirmor Nyheter24 pratat med är överens om att värdet på bostaden ökar rejält om man ser vatten när man tittar ut genom fönstret. Men det finns gränser för hur långt man får gå, tycker fastighetsmäklare Bo LingseriusSödermäklarna

- Det är klart att det finns. Men samtidigt, visst påverkar utsikten prislappen, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Vi kan nog inte prata en hel miljon kronor i värdeökning enbart för utsikten men det rör sig om mycket pengar, det gör det, säger Bo Lingserius.

På Södermäklarna har det pratats om giftampullerna som upptäcktes förra veckan. De hade hamrats in i två stora häggar vid Katarinavägen. Ärendet polisanmäldes men förundersökningen lades snabbt ner. Häggarna är det tredje trädmordet i Stockholms innerstad som upptäckts. Giftampuller har även pluggats in i träd på Norr Mälarstrand och i Hammarby Sjöstad.

- Det blir ett slags copy-cat-beteende över det hela, säger Bo Lingserius.

Trafik- och arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton (M) kommenterade de senaste trädmorden på twitter:

"Det är för j...ligt! Hur kan man vara så egoistisk, ta sig rätten att förstöra stora vackra träd. Det är sorgligt"

Men på diskussionsforumen på internet är många medlemmar av en annan uppfattning än Ulla Hamilton. Länkar till sajter som säljer ecopluggar sprids och en medlem på forumet Flashback berättar för Nyheter24 att han läste trådarna när han planerade att döda ett träd. Han har dock ångrat sig sedan dess.

- Ringbarka tar tid. Ecoplug kostar pengar. Borra och hälla i allehanda skit är sämre för marken. Så jag la helt enkelt ner projektet, säger han.

Trafikkontoret i Stockholms stad har nu fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan som reglerar förhållningssätt, rutiner och beslut i samband med olovliga trädfällningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela