Onsdag 22 Sep
Stockholm

Nådastöt för Nationaldemokraterna - förlorar partitidningen

Christoph Andersson menar att partiet håller på att försvinna.
1 av 6
Christoph Andersson menar att partiet håller på att försvinna. Foto: Privat
Frågan uppstår om Svenskarnas parti nu kan använda Nationell Idag för att sprida sina budskap.
2 av 6
Frågan uppstår om Svenskarnas parti nu kan använda Nationell Idag för att sprida sina budskap. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas Parti.
3 av 6
Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas Parti. Foto: Björn Larsson/Scanpix
Marc Abramsson, partiledare Nationaldemokraterna.
4 av 6
Marc Abramsson, partiledare Nationaldemokraterna. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Vávra Suk (mitten) under en ND-marsch.
5 av 6
Vávra Suk (mitten) under en ND-marsch. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Nationaldemokraterna förlorar tidningen Nationell Idag.
6 av 6
Nationaldemokraterna förlorar tidningen Nationell Idag. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Tidningen Nationell Idag kopplas nu bort från Nationaldemokraterna och blir helt fristående. Nu väcks frågan om detta är ett tydligt tecken på det högerextrema partiets fall.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bildades 2001

Nationaldemokraterna är ett högerextremistiskt parti som bildades genom en utbrytning ur Sverigedemokraterna. Partiet har flertalet gånger demonstrerat med nazistiska partier.

Den 16 maj bröt tidningen Nationell Idag med Nationaldemokraterna.

Det här är "Ett Narkotikafritt Sverige"

Verksamheten jobbar bland annat med att skicka ut undervisningsmaterial och information om narkotika till landets skolor. Läs mer om organisationen på deras hemsida här.

STOCKHOLM. Det var under onsdagen förra veckan som tidningen tillkännagav att man numera inte fungerar som en partitidning, utan nu ska verka som "fristående och obunden nationaldemokratisk". En nyhet som Expo snabbt rapporterade om.

Nationaldemokraterna har länge kämpat med fallande väljarstöd och partiet har egentligen bara ett fäste kvar, Södertälje. Nyligen valde partiets representant i Nykvarns kommunfullmäktige, Daniel Spansk, att gå över till nynazistiska Svenskarnas parti.

"Börjar långsamt tyna bort"

Enligt Christoph Andersson, journalist och författare som gjort flera dokumentärer om svensk högerextremism, håller Nationaldemokraterna på att helt försvinna från svensk politik.

– Nationaldemokraterna börjar långsamt tyna bort, partiet har de senaste åren präglats av flera interna konflikter. En stor del av dessa stridigheter kretsar runt Marc Abramsson och hans ledarskap, säger han till Nyheter24.

Han menar att det presstöd som tidningen delgivits, kan ha använts för att finansiera partiets verksamhet.

– Presstödsnämnden har knappast undersökt vad Nationell Idag gjort med sitt presstöd. Tidningen har bland annat köpt militärtält för stödet, trots att stödet inte får användas till annat än tidningen. Det är synd att nämnden inte visat större intresse för detta. Lika oklart är om Nationell Idag slussat pengar till Nationaldemokraterna.

"Godtyckligt att öronmärka pengarna"

Vávra Suk är chefredaktör för tidningen och ledamot i Nationaldemokraternas partistyrelse. Han säger till Nyheter24 att pengar från tidningen använts för att finansiera partiet, men att dessa inte kommer från presstödet.

– Vi har avtal om olika samarbeten, där tidningen betalar för olika tjänster och marknadsföring för partiet. Vi har en stor pott där presstödet ingår, men vi öronmärker inte pengarna. Det vore godtyckligt.

Per Sandén, ställföreträdande kanslichef på Presstödsnämnden, menar att reglerna dock är solklara.

– Presstödet får bara gå till utgivning av tidningen, ingenting annat. Det föreligger en redovisningsplikt hur stödet har använts, vilket är ett krav för första gången i år.

Svenskarnas parti gynnas

Genom Nationell Idags obundenhet uppstår frågan om forumet nu enklare kan användas av nynazistiska Svenskarnas parti (SvP). Vávra Suk vill inte kommentera saken.

– Det har vi ingen åsikt om, tidningen slår ett slag för den nationalistiska ideologin. Vad gäller SvP kan jag på rak arm bara komma på två punkter som skiljer oss åt, synen på statsskick och icke-svenskar på maktpositioner i samhället.

Partiledaren Marc Abramsson håller inte med om att Nationaldemokraterna skulle vara på väg utför.

– Verkligen inte, emellertid har vi genomfört en del stora omorganiseringar. Nu befinner vi oss i en mycket positiv fas, där den nya uppdelningen som ger oss mer tid och resurser för vår politiska verksamhet. säger han till Nyheter24.

Han menar att det är Sverigedemokraterna, och inte Svenskarnas parti, som tagit röster från Nationaldemokraterna.
– Sverigedemokraternas genombrott har tagit de flesta proteströsterna mot etablissemangets politik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela