Tisdag 22 Jun
Stockholm

Efter Anonymous - nu kommer MalSec

En ny gräsrotsrörelse med nätaktivister som kallar sig MalSec har vuxit fram.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
MalSec

Malsec agerar som hackande nätaktivister och är en ny gren till Anonymous, som protesterar mot multinationella företag och regeringar genom överbelastningsattacker. MalSec påminner på flera sätt om hackergruppen LulzSec.

MalSec består av ett antal hackare som bland annat protesterar mot gripandet av anhängare till Anonymous. Nyheter24 har träffat Johan, som egentligen heter något annat, en av hackarna i den nya rörelsen.

Han berättar vad MalSec, eller som de egentligen heter, Malicious Security, har för mål med sina protester.

- MalSec skapades av ett gäng duktiga hackers med ett gemensamt mål, att protestera mot de många gripanden av Anonymous-hackare runt om i världen, berättar Johan och fortsätter:

- Vi sprider oss som gift, virus och liknande. När väl maskineriet kommer i rullning finns det inget som kan stoppa det, säger han till Nyheter24.

MalSec liknar LulzSec och båda fungerar som sidogrenar av Anonymous, en rörelse som kämpar för ett öppet internet fritt från censur.

De gripanden Johan syftar på är bland annat när Interpol grep 25 misstänkta personer i februari. Personer som kunde kopplas till Anonymous. De misstänkta planerade en rad cyberattacker mot statliga myndigheter i Chile och Colombia, enligt Interpol.

Förra sommaren greps också 14 personer i USA av den federala säkerhetsmyndigheten FBI.

Anonymouskollektivet är känt för sina överbelastningsattacker som ofta riktar sig mot multinationella företag och regeringars sajter. Johan själv är ofta med och attackerar webbplatser.

- Just nu hackar jag stora mål, multimiljonsföretag som är skumma. Jag hackade mig även in i Västtrafiks hemsida och kontrollsystem efter biljettkontrollantsövergreppet , tillägger han.

Det var i april som en filmsnutt på Youtube började spridas. Videon, som är filmad med mobiltelefon, visar hur en kvinna blir fasthållen och nedtryckt av Västtrafiks kontrollanter samtidigt som medpassagerare skriker åt dem att sluta. Efter uppståndelsen ville MalSec markera mot Västtrafik - men utan att förstöra något.

Säkerhetshålet på Västtrafiks sajt är fortfarande kvar, enligt Johan. Men det var ett så kallat “good guy hack”, MalSec ville bara visa att de hade behörighet att komma in på sajten.

- Vi förstörde ingenting, säger Johan.

På Västtrafik kan inte webbansvarige Mikael Faleke se några tecken på att någon har varit inne i systemet.

- Jag såg ett rykte på Twitter om det i helgen, men kan inte se någonting. Vi har dock skruvat upp säkerheten ett snäpp till, säger han till Nyheter24.

Och medan Västtrafik gör det hackar Johan vidare.

- Ett av MalSecs motton är: MalSecers, hop on the maglevlulztrain, high speed deraling coming up, säger han utan att ge någon detaljerad förklaring.

Kommentera
Kopiera länk
Dela