Tidigare har Carema avslöjats väga sina patienters avföring - för att spara in på antalet använda blöjor.
1 av 5
Tidigare har Carema avslöjats väga sina patienters avföring - för att spara in på antalet använda blöjor. - Foto: Ramon Espinosa / AP / SCANPIX
Den skandalomsusade vårdorganisationen Carema Care anmäldes för att ha nekat asylsökande barn vård.
2 av 5
Den skandalomsusade vårdorganisationen Carema Care anmäldes för att ha nekat asylsökande barn vård. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Det är inte första gången som det privatägda vårdföretaget varit i blåsväder.
3 av 5
Det är inte första gången som det privatägda vårdföretaget varit i blåsväder. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Nu kritiseras Carema av Socialstyrelsen.
4 av 5
Nu kritiseras Carema av Socialstyrelsen. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Patienterna kunde nämligen inte visa upp asylkvitto.
5 av 5
Patienterna kunde nämligen inte visa upp asylkvitto. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Caremavårdcentral anmäld för att ha nekat asylsökande barn vård

Direktören: "Vi ber om ursäkt för att de uppfattat det på det viset. Vi erbjuder alltid vård oavsett etnicitet eller ursprung".


STOCKHOLM. Skandalomsusade Carema Care kritiseras nu av Socialstyrelsen efter att en vårdcentral uppges ha nekat tre asylsökande tonåringar rätten till vård. Detta eftersom tonåringarna, som fått skadorna efter en misshandel i samband med flykten till Sverige, inte kunnat uppvisa asylkvitto eller annat identitetsbevis.

Det är däremot olagligt att neka barn vård i Sverige - oavsett om patienten har svenskt medborgarskap eller inte.

"Av gällande lagstiftning framgår att alla barn bosatta inom ett landsting ska erbjudas en god hälso- och sjukvård. Detta gäller oavsett om patienten är asylsökande eller inte", skriver Socialstyrelsen.

"Vi har inte nekat"

När Nyheter24 når Jörgen Månsson, medicinsk direktör på Carema, är historien däremot helt annorlunda. I stället ska de asylsökande barnen ha uppmanats komma en senare tid - och inte nekats.

Hur kommer det sig att Socialstyrelsen har ansett att ni gjort det?-

– De har inte kritiserat oss för att vi inte erbjudit vård, men för att inte dokumentationen varit tillfredsställande insänt till Socialstyrelsen, och där får vi erkänna att vi inte lämnat den dokumentation som krävs, säger han.

Månsson fortsätter:

– Vi ber om ursäkt för att de uppfattat det på det viset. Vi erbjuder alltid vård oavsett etnicitet eller ursprung.

Tonåringarna ska i stället ha fått en tid hos vårdcentralen dagen därpå.

Tidigare skandaler

Sedan införandet av privatvården har Carema omringats av skandaler.

Det har bland annat handlat om att spara in pengar som går åt att köpa blöjor samt andra tillbehör som behövs i vården. Patienter har rapporterats få sitta i sin avföring tills blöjorna har uppnått en viss vikt. Flera äldre personer har fallit illa i brist på tillsyn och patienter har dött av hunger - samtidigt som cheferna har tjänat över 120 miljoner kronor per år.

Trots dessa misstag och oacceptabla överträdelser har Socialstyrelsen beslutat att låta Carema Care få fortsätta med den privatägda vården.

"Socialstyrelsen anser vidare att det inte är förenligt med gällande lagstiftning att neka ett barn vård", står det i beslutet.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.