1 av 3
- Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
2 av 3
- Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Nätdroghandlaren: "UPS är världens största knarkkurir"

David säljer och köper nätdroger - men tror inte att polisen är så måna att stoppa handeln som de säger.


Nätdroger

Nätdroger ger mer eller mindre samma effekt som olika sorters narkotika. Det som gör nätdroger lagligt är när en molekyl har ändrats i den kemiska formeln för drogen. Om den formeln då narkotikaklassas kan drogen bli laglig igen genom att man ändrar en annan molekyl. Enligt tullen ökar leveranser av nätdroger. På olika sajter kan man ta reda på hur man kontaktar säljare eller webbsidor som skickar nätdrogen i ett vanligt brev på posten. Polis och tull har rätt att beslagta preparat som ännu inte hunnit narkotikaklassas men posten har inte rätt att öppna brev.

Inom internets dolda knarkkretsar omnämns ofta budfirman UPS som “världens största knarkkurir”. Men UPS själva skyller på internet. Nyheter24 har pratat med David som både köper och säljer droger via nätet.

- Det är ett allmänt talessätt att UPS är världens största knarkkurir eftersom de inte kan göra så mycket utan bara levererar, säger David till Nyheter24 och fortsätter:

- Posten langar ju också mycket knark utan att vara medvetna om det.

David är en av de personer som klickar hem nätdroger flera gånger i månaden. Preparaten, som ännu inte hunnit narkotikaklassas i Sverige, florerar ostört mellan sajter som säljer och personer som köper. Ganska ostört i alla fall. Tullen jobbar frenetiskt med att få stopp på drogernas färd över gränserna och har rätt att beslagta och förstöra även det som ännu inte hunnit klassas som narkotika. Men David har trots detta fått hem sina beställningar varje gång.

- Jag är ganska försiktig av mig, säger han och förklarar att det till exempel kanske inte är så smart att beställa hem nätdroger lagom till helgen. Det gör "alla" och då är också tullen extra vaksam, tror han.

David handlar oftast med lagliga preparat. Oftast. Bakom de svarta solglasögonen kan man ana en flackande blick när frågan kommer på tal.

- Jo, alltså, det varierar. Allt började några år sen när jag var deprimerad och fick testa på Cannabis. Tyvärr får det bara mig att må illa och huvudsakligen håller jag i dag på med hallucinogena alternativ som liknar LSD och svamp.

- Jag ser mig inte riktigt som en missbrukare, snarare en person som brukar droger precis som människor brukar alkohol, säger David.

"Varför har man inte lyckats stoppa droghandeln då?"

David är inte heller helt övertygad om att polisen verkligen vill ha stopp på handeln med nätdroger.

- Då har de en massa kompetent personal de inte vet var de ska placera längre, säger han och tar ökända plattan på Sergels torg i Stockholm som ett exempel.

- Varför har man ännu inte lyckats stoppa droghandeln där? frågar han.

- … kanske för att plattan har så många olika utgångar, svarar han sig själv och börjar rabbla:

- Plattan har ju allt från emotrappan som leder upp mot Drottninggatan, man kan gå in och gömma sig på Burger Kings toalett, fly upp mot SEB eller gå mot Gallerian... så det är väl ett bra ställe på det sättet.

Men även på nätet finns många utgångar och vägar att vandra för att få hem paket med preparat. Och det är där tullens arbete inte hänger med. Eller någon annans heller för den delen.

I olika nätforum går det lätt att ta reda på vilja sajter som säljer, vad nätdrogerna har för effekt och hur man kan bete sig för att få hem drogerna effektivt. Via anonymitetsprogram som TOR och elektroniska betalningssätt som Bitcoin ökar säkerheten för de som handlar och inte vill bli påkomna. Enligt David fungerar den internationella leveransfirman UPS som ett ytterligare sätt att säkert få hem nätdrogerna.

Skyller på nätet

När Sanja Lemez, kommunikationschef för UPS Norden, får frågan vad UPS tycker om att bli kallade för knarkkurir svarar hon:

- Samtidigt som internet och växande tillgång har ökat globala handelsmöjligheter fortsätter UPS att samarbeta med säkerhetsorgan för att försäkra sig mot förskingring av våra tjänster.

Hon säger att UPS arbetar aktivt med att stärka säkerheten och följer noggrant verksamheten för sina anställda, de länder UPS arbetar med och kundernas produkter.

Men trots att UPS har rätt att öppna och inspektera varje paket, trots att tullen har rätt att beslagta och förstöra preparat som inte hunnit narkotikaklassas och trots att polisens piketbuss står på plattan varje dag, fortsätter David och flera andra med honom att köpa och använda knarket.

David själv gör en vinst med 100 procent på de preparat han säljer vidare till kompisar.

- Jag säljer för det dubbla, säger han till Nyheter24.

En gång blev det dock tillslag i lägenheten han vistades i och polisen beslagtog nätdroger som var tänkta att säljas vidare. De var visserligen inte olagliga så ingenting hände, förutom att de aldrig blev sålda. Det var, enligt David, en av de gånger när det “gick lite snett”.

På postens huvudkontor i Stockholm säger Erik Boltjes att Posten inte kan lastas för vad kriminella lägger i försändelser som de förmedlar.

- Att beskylla Posten för att vara narkotikadistributör är som att beskylla telebolag för att distribuera olagliga hot genom telefonsamtal.

Posten har enligt lag inte rätt att öppna försändelser och brevhemligheten är en viktig utgångspunkt för Postens verksamhet, säger Erik Boltjes.

Det passar David perfekt för tillfället.

-  Jag kommer fortsätta hålla på tills jag blir uttråkad. Jag tror sajterna som säljer kommer öka och även säkerhetsåtgärderna de vidtar för att det inte ska bli ett tillslag.

Och med den attityden i kombination med drogsajternas ökade säkerhet och de nya anonymitetsverktygen som poppar upp till höger och vänster kommer den ökning vi i dag ser med nätdroger, fortsätta.

Skyll på internet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!