Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mejlet som avslöjar hoten mot SD-toppen

- 29/05/2012, 11:02 -
Enligt Edenhager vet Sverigedemokraternas ledning om hoten.
1 av 4

Enligt Edenhager vet Sverigedemokraternas ledning om hoten.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Marie Edenhager är skärrad av hoten.
2 av 4

Marie Edenhager är skärrad av hoten.

Sverigedemokraterna

Här är hotmejlet som Nyheter24 har tagit del av.
3 av 4

Här är hotmejlet som Nyheter24 har tagit del av.

Marie Edenhager sitter sedan november förra året i Sverigedemokraternas partistyrelse.
4 av 4

Marie Edenhager sitter sedan november förra året i Sverigedemokraternas partistyrelse.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"Därför kräver vi att du infinner dig den 27 maj klockan 14.00 på en plats strax norr om Sala, exakt var meddelas senare av säkerhetsskäl."

BORLÄNGE. Missnöjet mot Sverigedemokraternas distriktsordförande i Dalarna och Västmanland tog i helgen en ny vändning.

Den här gången har det gått så långt att ett antal före detta medlemmar, som kallar sig för "Arbetsgruppen", skickade ut ett hotfullt mejl med krav om uteslutning.

– Det är fruktansvärt obehagligt, säger Marie Edenhager, distriktsordförande i Dalarna och Västmanland till Nyheter24.

Krävde möte på hemlig ort

Som Nyheter24 tidigare rapporterat om är Marie Edanhager sedan i november förra året även invald i Sverigedemokraternas partistyrelse. I mejlet som Nyheter24 har tagit del av ska Marie Edenhager ha kallats till en plats norr om Sala klockan 14.00 på söndagen.

"Exakt var meddelas senare av säkerhetsskäl och att du då tar med dig alla dokument och handlingar som kan styrka alla dina utsagor och påståenden" - skriver "Arbetsgruppen för Sverigedemokraternas räddning i Västmanland-Dalarna".

– Jag vet inte om det var något möte. Jag var i alla fall inte där. Det där är en grupp före detta sverigedemokrater som skickat flera mejl och hot tidigare. Jag vet inte om de har förstått att de inte kan vara med att påverka längre. Det bästa vore om de bildar ett eget parti, säger Marie Edenhager.

Interna konflikter orsaken till hoten

I mejlet skriver "Arbetsgruppen" även att de kräver att Edenhager utesluts från partiet. Enligt Marie Edenhager är det speciellt en före detta sverigedemokrat som är drivande och som har fått med sig fler inom distriktet.

Tidigare har det också funnits ett stort missnöje mot henne då flera medlemmar har uteslutits men även lämnat i protest, uppger Dala-Demokraten.

Men enligt Marie Edenhager är konflikten i Hedemora bara "ringar på vattnet". Men hon säger att personen som skickade det senaste mejlet kan ha påverkat hennes före detta partikamrater i Hedemora.

– Jag tänker inte kommentera varför de uteslöts, säger Marie Edenhager.

Backas upp av styrelsen

Enligt "Arbetsgruppen" har Marie Edenhager sedan inträdet i riksdagen 2010 styrt partiets arbete med "en gränslös manipulativ förmåga varvat med en hotfull attityd".

Vidare skriver man i mejlet att Marie Edenhager lyckades, uppbackad av delar av styrelsen och utomstående skapa "ett förödande klimat inom distriktet där tystnad, avhopp, hot och trakasserier blev det som fick allt fler sympatisörer att dra sig undan."

Enligt mejlets författare ska varje ansats till kritik mötts av "förföljelse, hot och i en del fall uteslutningar, allt på osanna och felaktiga grunder."

– Jag har blivit grovt hotad och förtalad. Vi får se hur länge det här får hålla på men det har pågått under lång tid. Jag skulle ljuga om jag säger att de inte påverkar mig. Det pågår arbete kring det här och rättsväsendet är inkoppplat. Mer än så kan jag inte säga, säger Marie Edenhager.