Än så länge är de icke ekologisk begravningarna vanligast.
1 av 2
Än så länge är de icke ekologisk begravningarna vanligast. - Foto: Bilal Hussein / AP / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Anna-Lena Lundqvist

Ekologisk begravning - bluffuppfinning eller framtida succé?

Företaget Promessa Organic med grundaren Susanne Wiigh-Mäsak i spetsen utvecklar just nu ett ekologiskt begravningsalternativ. Metoden, som går ut på att pulverisera människokroppar genom en "lätt skakning", är kritiserad då ingen fått se modulen. Trots detta visar handelsminister Ewa Björling sitt stöd.


Ekologisk begravning enligt Promessa Organic

Kroppen fryses till minus 18 grader. Sedan sänks den ner i flytande kväve och blir skör. En kort vibration omvandlar kroppen till ett organiskt pulver som förs in i en vakuumkammare där vattnet ångar av. Det nu torra pulvret förs därefter genom en metallavskiljare där eventuella kroppsreservdelar och kvicksilver separeras. Kvarlevorna läggs i en kista av majsstärkelse. Gravsättningen sker ytligt i en levande jord. Efter 6-12 månader omvandlas kistan och dess innehåll till mull. En buske eller ett träd kan planteras tillsammans med kistan. Mullen som bildas ges då möjlighet att uppgå i det som planterats vilket kan bidra till en ökad insikt och respekt för det ekologiska kretsloppet allt levande är en del av.

-  Har du sett filmen Fargo av Bröderna Coen? frågar Bengt R Johansson.

Han är professor i anatomi vid Institutionen för Biomedicin vid Göteborgs Universitet och ställer sig kritisk till Promessa Organic AB.

Den metod företaget påstår sig kunna utöva för att begrava människor på ett ekologiskt vis är, enligt Bengt R Johansson, omöjlig. Promessa Organic säger sig ha framställt en modul som med en lätt skakning kan pulverisera en nedkyld kropp som först utsatts för ett kvävebad. Men Bengt R Johansson säger att det krävs betydligt mer för att lyckas finfördela en människokropp på det sättet. Han tror inte modulen existerar över huvud taget utan är en bluff.

- Fargo utspelar sig i arktisk miljö där man bland annat gör sig av med en djupfryst motpart i en gigantisk kompostkvarn. Det är vad som krävs, någon form av mekanisk sönderdelning som river sönder kroppen i fragment, säger han och tar upp ett nytt exempel:

- Köp dig för sjutton en fryst lammstek, gör ett experiment och påvisa att det fungerar, jag kan säga att det gör det inte!

Får stöd från handelsministern

Promessa Organic offentliggjorde sin idé om det ekologiska begravningsalternativet redan år 2001. Handelsminister Ewa Björling (M) har gett sitt stöd till Promessa Organic, dels genom att hälsa på företaget på västkusten, dels genom att åka på delegationsresa till Mexiko med Susanne Wiigh-Mäsak. Men Ewa Björling har inte heller fått se något bevis på att modulen existerar. Det är dock inte handelsministerns problem, säger Gustav Ahlsson, politisk sakkunnig åt Ewa Björling, till Nyheter24.

- Vi kan inte göra några vetenskapliga bedömningar av deras metoder, huruvida de fungerar eller inte, säger han.

Professor Bengt R Johansson skrev ett mail till Ewa Björling och ifrågasatte det uppenbara stöd som kom från handelsministern efter delegationsresan till Mexiko. Han själv fick inget svar men när Nyheter24 åter igen presenterar professorns mail svarar Gustav Ahlsson:

- Om det nu är så som professorn säger att metoden inte fungerar, då är det klart att vi inte ska samarbeta med det företaget, eller företag över huvud taget som bluffar. Hur det faktiskt förhåller sig i detta fall vet vi inte. Uppgift står mot uppgift.

"Hundra procent säker på att det fungerar"

Flera investerare har stoppat in pengar i företaget. En av dem är Lars Appelgren som sitter i styrelsen på Forwood, ett aktiebolag som med bland annat ett eget kapital på 275 miljoner kronor. Hur mycket han har investerat i Promessa Organic vill han inte berätta, men det är inga “fantasibelopp på något sätt”.

- Det här är någonting som ligger helt rätt i tiden, säger Lars Appelgren.

Han har inte heller fått se den påstådda modulen trots att han investerat i projektet. Däremot har han sett en demonstrationsfilm och är övertygad om att tekniken redan testats på döda djur.

- Jag är inte ett dugg orolig utan är hundra procent säker på att det fungerar, säger han till Nyheter24.

Han poängterar att den här tekniken är ett nytt tankesätt för samhället och att det inte är så konstigt att det tar tid för den att utvecklas. Enligt lag är denna begravningsmetod inte tillåten i Sverige och i väntan på förändring hoppas Lars Appelgren på exportmöjligheter till andra länder.

- Jag kan inte tänka mig en bättre lösning för framtiden, säger han.

Men det finns tecken på att allting inte går i den riktning Promessa Organic önskar.

Dispenserna för tolv kroppar som legat nedfrysta i väntan på en förändring i lagstiftningen, har nu runnit ut. Kommunerna har redan börjat tvångsbegrava kroppar då Skatteverket inte vill förlänga dispensen. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation som köpte aktier för en miljon i Susanne Wiigh Mäsaks företag Promessa gav tillbaka aktierna redan 2008. Dessutom har Promessa UK sagt upp allt samarbete med Promessa Organic eftersom det tagit för lång tid med utvecklandet av processen.

Professor Bengt R Johansson är inte förvånad över att Promessa Organic har lyckats komma så pass långt med sitt projekt trots att inga klara bevis har presenterats för modulens existens.

- Susanne Wiigh-Mäsak är en sanslös person med ett sug och en övertalningsförmåga som man måste vara professionellt vaccinerad för att genomskåda, säger han och fortsätter:

- Det är förföriska, vackra scener hon visar upp.

Själv ställde han från första början krav på Susanne Wiigh-Mäsak. I stället för att höra om hennes vackra visioner, bad han henne påvisa att metoden fungerar.

- Men hon undviker mig, hon är besvärad av min person, säger han.

 

I del två: Susanne Wiigh-Mäsak förklarar varför hon inte vill visa upp modulen för någon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.