SDU Riks har inte rätt till statligt bidrag - vilket innebär att SDU Helsingborg inte har rätt till något kommunalt.
1 av 3
SDU Riks har inte rätt till statligt bidrag - vilket innebär att SDU Helsingborg inte har rätt till något kommunalt. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Helsingborgs stad vill nu skärpa bidragsreglerna.
2 av 3
Helsingborgs stad vill nu skärpa bidragsreglerna. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Sverigedemokraterna blåste Helsingborgs stad på 885 452 kronor.
3 av 3
Sverigedemokraterna blåste Helsingborgs stad på 885 452 kronor. - Foto: Faksimil Helsingborgs stad

Efter Nyheter24:s avslöjande: Kommunen vill skärpa bidragsreglerna

Efter Nyheter24:s avslöjande går nu kommunens kanslichef ut och säger att han vill strama åt regelverket för utbetalning av kommunala pengar.


SD blåste skattebetalarna på 800 000

På torsdagen avslöjade Nyheter24 att genom att skapa en ungdomsförening som bara existerade på pappret lyckades SD årligen lura Helsingborgs stad på 885 452 kronor av skattebetalarnas pengar.

Mellan 2004 och 2010 rullade pengarna in på ett konto som förfogades av SD Helsingborg, eftersom något aktivt ungdomsförbund inte existerade. 2010 grundades ett SDU Helsingborg och kommunens pengar fördes i stället in på SDU:s konto. Trots att förbundet inte uppfyllde kommunens egna kriterier - att riksorganisationen måste ha rätt till statligt bidrag - var det ingen som satte stopp för utbetalningarna.

Från partiledningens sida har partisekreteraren Björn Söder fått veta vad som hänt - utan att se till att utbetalningarna stoppas.

HELSINGBORG. Genom att starta ett ungdomsförbund på pappret har Sverigedemokraterna under flera år lyckats lura till sig pengar från kommunen, totalt 885 452 kronor.

På torsdagen kunde Nyheter24 avslöja att SD från 2004 och framåt fått bidragspengar trots att de varken haft en aktiv organisation eller uppfyllt kommunens egna kriterier för att ha rätt till ersättning.

För att det kommunala ungdomspartiet ska kunna få bidrag krävs nämligen att Riksorganisationen har rätt till statligt stöd. Något SDU Riks inte har.

Ulf Bengtsson, kanslichef för Helsingborgs stad, erkänner att man slarvat.

– Där kan jag säga att vi har brustit i våra kontroller. Vi borde ha tagit kontakt med Ungdomsstyrelsen och kontrollerat det.

"Vi måste bli bättre"

Nyheter24 har vid upprepade tillfällen försökt nå Bengtsson under fredagen, men utan resultat. Kanslichefen säger dock till Helsingborgs Dagblad att man nu kommer att se över sina rutiner.

– Jag känner naturligtvis att vi måste bli bättre i vår interna kontroll. Det kanske blir så att vi varje år begär in någon slags verksamhetsberättelse som ungdomsförbunden bedrivit under föregående år, men det är en fråga som måste förankras hos de politiska partierna.

Samtidigt som Ulf Bengtsson vill strama åt rutinerna och ställa högre krav menar han att ungdomsförbunden själva har ett visst ansvar att meddela eventuella tveksamheter eller förändringar.

– Om man inte har haft någon verksamhet så är det anmärkningsvärt att man fortsätter lyfta bidrag. Men det har aldrig tidigare varit något problem med de etablerade ungdomsförbunden. Är det så att något förbund har avvecklat verksamheten under en period så har det skett under en tät dialog, säger han till HD.

/
/
/
SDU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!