29 år gammal och bortadopterad

"Kändes helt absurt att höra."


Maria, 29, skulle ordna upp boupptäckningen efter sin döda far. Då fick hon chockbeskedet från Skattemyndigheten: "Du blev bortadopterad 1991."

– Det kändes helt absurt att höra, säger hon till Eskilstuna Kuriren.

Enligt skattekontoret i Eskilstuna ska Maria ha varit 29 år gammal när hon adopterades bort och trots att de insåg att uppgiften inte stämmer kunde de inte ändra den.

– Handläggaren sa att de först skulle utreda vem som begått misstaget och det struntar väl jag i. Jag är inte ute efter en syndabock. Jag vill bara ha ett släktintyg till boupptäckningen, säger hon till tidningen.

Felet kan ha gjorts när staten tog över folkbokföringen från kyrkan 1991. Alla hand- och maskinskrivna uppgifter på åtta miljoner svenskar kopierades in i statens datorer.

Enligt Ingegerd Widell på Skatteverket blev det fel i flera tusen fall.

– Uppgifterna skrevs oftast in korrekt, men det var inte alltid så hög kvalitet på de gamla liggarna. Man kan säga att problemet var "skit in och skit ut", säger hon till Eskilstuna Kuriren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.