Adoption omöjligt för ensamma

Världens föräldrar slåss om de tillgängliga barnen.


3 000 svenskar står på kö för att få adoptera. På samma gång ökar antalet övergivna barn världen över i hiv-epidemins spår. Men konkurrensen hårdnar om barnen, och sedan 2005 har antalet adoptioner i Sverige minskat med 26 procent. De ensamstående kan i princip glömma adoptioner inom rimlig tid.

Varje år hittas tusentals övergivna afrikanska barn på gator, sjukhus och järnvägsstationer. De flesta mödrarna tvingas lämna dem på grund av sjukdom.

– Storfamiljerna i Afrika räcker inte längre till för att ta hand om alla barn som blivit föräldralösa till följd av hiv. Flertalet kommer aldrig ens ifråga för adoption. Ofta saknas resurser för att utreda barnen. De fastnar i systemet, blir kvar på barnhemmen eller tvingas växa upp som gatubarn, säger Birgitta Löwstedt, handläggare på Adoptionscentrum, landansvarig för adoptioner från Sydafrika, till Svenska Dagbladet.

Även om de flesta barnen som adopteras till Sverige inte är hiv-smittade, visar trenden att det kommer in fler och fler.

– Vi tycker det är mycket glädjande att det faktiskt går att hitta föräldrar även åt hiv-smittade barn, säger Inga Näslund, informationsansvarig på Adoptionscentrum, till Svenska Dagbladet.

Antalet tillgängliga barn för adoption minskar globalt väldigt kraftigt. En växande medelklass i många länder kombinerat med ökade krav på utländska adoptivföräldrar är några av anledningarna till det. Det är extra svårt för ensamstående föräldrar.

Kina säger nu nej till den gruppen. Vietnam, som tidigare tillåtit adoption till ensamma, har fråntagits sin rätt som adoptionsland efter misstänkt barnhandel. Även överviktiga och låginkomsttagare kan ha svårt att adoptera.

Skrivet av:

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev