- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Anders Borgs kaffedrickande provocerar Socialdemokraterna

Hur får man bete sig i riksdagen egentligen?


Finansminister Anders Borg (M) har emellanåt fått beröm från Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson när det gäller att ta ansvar för statens finanser. Men partiet är inte lika imponerade av finansministerns slappa stil i riksdagen.

Under en interpellationsdebatt där finansministern deltog drack han nämligen kaffe medan han svarade i talarstolen. Något  som fick Henry Pettersson (S), politisk sekreterare i skatteutskottet, att reagera direkt.

I ett brev till talmannen, med rubriken "Ang. finansministerns bristande respekt för Riksdagen" skriver Pettersson i maj i år:

"Jag har noterat att finansministern under dagens interpellationsdebatt drack kaffe i talarstolen, tillika i riksdagsmugg. Jag är nog inte ensam tittare om att uppfatta detta som både märkligt och som ett uttryck för nonchalans mot interpellanten. Jag undrar nu vilka regler som gäller i kammaren kring detta. Rimligen borde detta inte vara tillåtet och talmannen borde omedelbart be talare som har en kopp med sig upp i talarstolen att lämna denna utanför kammaren.

Att talmannen i debatten tillrättavisar interpellanten för att inte hålla sig till ämnet samtidigt som han tillåter statsrådet dricka kaffe mellan inläggen uppe i talarstolen ger ett märkligt intryck."

Om finansministern får sig en uppsträckning från talmannen återstår att se.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!