Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tiggarna styrs av både ligor och drömmen om ett bättre liv

- 13/06/2012, 15:59 -
Vissa av de som tigger tvingas ge bort en stor del av det de får.

Vissa av de som tigger tvingas ge bort en stor del av det de får.

Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Varken gränspolisen eller de ideella organisationerna ser någon snabb lösning på problemet.

När sommaren kommer blir tiggarna fler i Sverige och Centerpartiet gick tidigare i veckan ut och krävde lagstiftning som gör "organisering av tiggeri" olagligt.

I dag kan polisen inte göra något för att stoppa ökningen av antalet tiggare som anländer till Sverige. Och anmälningarna om människohandel som kom in förra året blir ständigt liggande.

Polisen står i princip handfallen samtidigt som det strömmar in tiggare som sätter sig på Stockholms gator för att få ihop pengar; till familjen i hemlandet eller till ledare som samlar in en del av de intjänade pengarna. Vissa av dem arbetar inom stora nätverk av organiserad tiggarverksamhet där organisatörerna står högst upp i kedjan och tiggarna längst ner. Vilka summor det rör sig om är oklart.

- Vi har sett att tiggare skickar hem flera tusenlappar i veckan i alla fall, säger Jan Henriksson vid gränspolisen till Nyheter24.

Han har tittat närmare på organiserat tiggeri. Bland annat suttit och spanat på tiggare som han uppger först haltar, darrar och ber om pengar men som när de är klara för dagen och försvinner bakom krönet helt plötsligt slutar halta.

- Vissa av dem är skådespelare, säger Jan Henriksson och berättar vidare att polisen märker en tydlig ökning av tiggare varje sommar på Stockholms gator.

En konsekvens av den fria rörligheten

Det är varmare då och enklare att övernatta i skogen utanför stan. Någonting som, om det sker under allemansrättens regler, är helt lagligt. Lika lagligt som själva tiggeriet. Lika lagligt som att sätta sig på bussarna som avgår från ett land till ett annat.

- EU och Schengen, säger Jan Henriksson utan att säga mer än så.

Poängen med Schengenområdet är att de fysiska gränserna mellan unionens medlemsstater ska avskaffas och ge fri rörlighet för personer inom området. Det har därför varit svårt för polisen att ta reda på vilka tiggare som är lurade eller tvingade; vilka pass som är falska, vilka fall som rör sig om avtalsbrott och vilka som rör sig om människohandel. För i lagens namn måste det finnas bevis - men bevis är svårt att få om ingen vill prata med polisen.

- Ja, då faller det, säger Jan Henriksson.

Ny Gemenskap i Stockholm, en ideell förening som erbjuder korttidsboende, mat och dryck för hemlösa, jobbar Paula Dragomir. Hon pratar även rumänska och har förstått att det finns organiserade ligor när hon hör vissa prata på sitt hemspråk i matrummet dit de hemlösa kommer för att få sig en matbit. Bland annat förstår hon att nästan häften av vad somliga tjänar in per dag, går direkt till ledaren av de organiserade ligorna.

- De pratar aldrig med mig om ledarna, men jag vet hur tiggarna bor: i bilar, i skogen eller i lägenheter som många delar. Vissa har lagt alla pengar de en gång ägde på en bussbiljett till Sverige och andra har fått biljetten betald av en av ledarna, säger Paula Dragomir till Nyheter24.

Inget de hoppats på är sant

Många av dem kommer till Sverige i tron om att ett arbete, en bostad och ett bättre liv väntar.

- De kommer hit och blir fullkomligt chockade när det visar sig att ingenting de hoppats på och drömt om visade sig stämma, berättar hon.

Men då har de inte råd att åka hem - eller så är trots allt tillvaron i Sverige som hemlös tiggare på Drottninggatan drägligare än misären i hemlandet.

För i hemlandet är det kallt, ännu svårare att skaffa mat åt barnen och tuffare att överleva vardagen. Därför blir många kvar.

- Staten lyfter inte ett finger för att hjälpa dessa hemlösa människor. Det gäller både svenska hemlösa och de som inte pratar svenska. Man måste inte kunna svenska för att tvätta en toalett, säger Paula Dragomir.

"Det här är världen vi lever i"

Hon är förbannad över det hon möter.

- De har alla haft den skandinaviska drömmen om att livet kommer bli så bra här och det som händer är att de hamnar på gatan, har ingen mat att äta och ingenstans att ta vägen, säger hon och fortsätter:

- Det här är världen vi lever i.

Gränspolisen gör samtidigt vad de kan.

- Vi bevakar de ärenden och anmälningar vi får in för att kunna samla bevis på att människohandel har ägt rum. Vi förhör misstänkta människohandlare, vi kontrollerar att personer som kommit hit från länder där man behöver en fullmakt med sig har fullmakter med sig. Vi har varit i Rumänien och Bulgarien, vi försöker, säger Jan Henriksson och fortsätter:

- Men för att det ska bli någon förändring behövs en ändring i lagen, säger Jan Henriksson.

Han vill inte närmare gå in på exakt vilken ändring han vill se.

Av de elva anmälningar som kom in till polisen 2011, lades samtliga ner. Människohandel kunde inte styrkas, berättar Jan Henriksson som menar att så länge tiggarna fortsätter få pengar av allmänheten kommer det fortsätta.

Men även om pengar i den darrande handen kanske uppmuntrar till fler tiggare och till den människohandel som inte går att styrka. Även om pengarna skickas till andra länder och ligaledare tar hälften - är det så man ska tänka, vända bort blicken och promenera vidare? Hjälper det?