Taxibilarna på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.
Taxibilarna på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. - Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Taxichaufför sexutnyttjade kvinna med Downs syndrom – döms

Övergreppen ägde rum flera gånger när chauffören skjutsade kvinnan till sitt jobb.


Detta har hänt

Eftersom att den 32-åriga kvinnan varit beroende av taxiresorna men inte fått bestämma vem som ska skjutsa henne anses brottet som särskilt grovt.

Vid flera tillfällen har den 47-årige mannen fått kvinnan "att tåla sexuella handlingar" genom att "allvarligt missbruka att hon befunnit sig i beroendeställning till honom".

Vid minst ett tillfälle ska mannen ha låst bildörrarna och dragit av offret hennes trosor trots att hon sagt nej. Han ska då ha sagt "håll käften" till 32-åringen.

Taxichauffören döms till ett och ett halvt års fängelse samt ett skadestånd på 85 000 kronor.

HUDIKSVALL. Den 47-årige taxichauffören döms nu för sexuellt utnyttjande av den 32-åriga kvinnan som har Downs syndrom. Mannen menar att deras relation varit ömsesidig, men rivsår och vittnesuppgifter om smärtor i offrets underliv berättar en helt annan historia.

Taxichauffören ska nämligen ha låst sin bildörr och vägrat att släppa ut kvinnan.

"Han drog ner hennes byxor och trosor medan hon drog upp dem igen, hon sa att hon inte ville, han sa 'håll käften' till henne, han klöste henne och han tog henne på 'puppan' och 'grävde där'", står det i domslutet.

Fängelse och skadestånd

På grund av offrets funktionsnedsättning är 32-åringen beviljad färdtjänst från sitt hem till hennes arbete. Hon har träffat chauffören ett par gånger - men aldrig haft kontakt med honom i ett annat sammanhang än taxiresorna som tar ungefär 40 minuter.

"Det är ett allvarligt brott att utnyttja en person med en sådan påtaglig och tydlig funktionsnedsättning som målsäganden har. Målsäganden har hävdat att brotten ska bedömas som grova", skriver tingsrätten.

Den 47-årige mannen döms till ett år och sex månaders fängelse. Han ska också betala ett skadestånd till offret på 85 000 kronor.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!