Måndag 19 Apr
Stockholm

Utvisades till fel land - nu reagerar Sverige

53-åringen skulle utvisas till Iran men hamnade i Irak ...
1 av 2
53-åringen skulle utvisas till Iran men hamnade i Irak ... Foto: Hadi Mizban / SCANPIX
... där har han suttit fängslad sedan 1,5 år tillbaka.
2 av 2
... där har han suttit fängslad sedan 1,5 år tillbaka. Foto: Hadi Mizban / SCANPIX

Svensk polis felade och mannen utvisades till fel land. Ett och ett halvt år senare har myndigheterna äntligen börjat bry sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Irak - Iran - Sverige - Irak

Den 53-åringe mannen är feilikurd, född i Irak. På 1980-talet utvisades han till Iran och fick iranskt medborgarskap. Men i Iran levde han under mycket svåra omständigheter och flydde därför till Sverige.

Han kom till Sverige 2002 och ansökte då om asyl och uppehållstillstånd. 2009 fick han dock besked av Migrationsdomstolen att han skulle utvisas.

Den 6 oktober 2010 utvisades han - till fel land. Sedan desss har han suttit frihetsberövad under mycket svåra omständigheter.

I november 2011 skrev Nyheter24 om en 53-årig man som utvisats till fel land. Han skulle ha utvisats till Iran - men hamnade i Irak. Sedan oktober 2010 har han suttit frihetsberövad i en cell på Al-Elwaya polisstation i Bagdad.

Gävleborgspolisen, som genomförde utvisningen och tagit på sig ansvaret för att det blev fel, har fått skarp kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att ha "satt rättssäkerheten i asylprocessen ur spel". Men trots att det är myndigheterna som felat har ingen tidigare engagerat sig i fallet.

Förrän nu.

– Vi arbetar med ärendet men det är svårt för mig att gå in på detaljer. Vi ser vad vi kan göra för att förbättra situationen. Men det är komplicerat eftersom han sitter fängslad, säger John Billow, jurist på Justitiedepartementet, till Nyheter24.

Hur kommer det sig att ni väntade så länge med att agera?

– Nu har vi ju haft det uppe under en period. Från regeringens sida kan vi inte gå in i det enskilda ärendet på det sättet. Det är myndigheterna som konkret kan engagera sig. Men det är ett beklämmande ärende.

Billow vill varken uttala sig om man haft kontakt med mannen eller om hur han mår. När Nyheter24 tidigare pratat med mannens advokat, Emma Persson, levde han under svåra omständigheter.

– Klienten mår jättedåligt, han har diabetes och får endast ett mål mat om dagen. Enligt hans syster sitter han inlåst tillsammans med flera andra män i ett mörkt rum, utan möjlighet att få komma ut, sa hon då.

Kommentera
Kopiera länk
Dela