"Det känns som att en kvinna faktiskt måste dö av cancer för att det ska tas seriöst".
1 av 3
"Det känns som att en kvinna faktiskt måste dö av cancer för att det ska tas seriöst". - Foto: Cleis Nordfjell/SCANPIX
Journalisten som granskat Stureplanskliniken menar att företaget var väl medvetna om att Macrolane är indraget.
2 av 3
Journalisten som granskat Stureplanskliniken menar att företaget var väl medvetna om att Macrolane är indraget. - Foto: Anders Wiklund/Scanpix
På Stureplansklinikens hemsida lyfts bröstförstoringsmedlet fortfarande fram.
3 av 3
På Stureplansklinikens hemsida lyfts bröstförstoringsmedlet fortfarande fram. - Foto: Faksimil: Stureplanskliniken

Stureplanskliniken injicerar medel som döljer cancer

"Det känns som att en kvinna faktiskt måste dö av cancer för att det ska tas seriöst".


Indraget i Sverige

Efter en studie som har gjorts av Läkemedelsverket har det visat sig att bröstförstoringsmedlet Macrolane hindrar upptäckten av cancer.

Detta eftersom att preparatet stör mammografin och bedömningen av bröstvävnaden - och därmed skymmer tumörer och knutor i brösten.

Q-med, företaget bakom ämnet, har beslutat att dra tillbaka bröstförstoringsmedlet. Detta stöds också av Läkemedelsverket som också varnat om preparatet, skriver Me and Me.

STOCKHOLM. Stureplanskliniken fortsätter att injicera bröstförstoringsmedlet Macrolane trots att ämnet dragits in av både Läkemedelsverket och tillverkaren Q-med.

Detta avslöjas av Me and Me efter att redaktören Julia Wiberg gått undercover som en eventuellt intresserad patient hos Stureplanskliniken. Hon menar att företagen är väl medvetna om att de injicerar olagliga preparat i kvinnornas bröst.

– Jag är helt övertygad om att alla i den här branschen är medvetna om att det är indraget. Q-med har gått ut med det, läkemedelsföretagen har varnat, så de är medvetna, säger hon till Nyheter24.

16 patienter per dag

Trots att Stureplanskliniken är medvetna om att ämnet är indraget fortsätter ingreppen.

Den dagen Julia Wiberg besökte kliniken skulle 16 personer injiceras med Macrolane - ett ämne som gör det oerhört svårt för läkare att upptäcka bröstcancer.

– Vår doktor har gjort flest Macrolane-injiceringar i hela Europa. Hon är väldigt van och gör flera om dagen. Vissa dagar har hon upp till 16 patienter, säger personalen till redaktören när hon besöker anläggningen som "patient".

"Jättetragiskt"

Efter torsdagens avslöjande hoppas Wiberg att kliniken ska bli tillrättavisade. Hon ser det som "mycket allvarligt" och menar att allt för många blundar för injiceringarna.

– 20 juni släpps en utredning om det här, så jag hoppas att det kommer någonting. Myndigheterna har blundat för det, och det känns som att en kvinna faktiskt måste dö av cancer för att det ska tas seriöst. Och det är ju jättetragiskt, berättar redaktören.

Hur mycket kostar ingreppen och hur mycket tjänar kliniken?

– De sa att det skulle kosta 20 000 kronor. Det kostar inte så mycket det där medlet, men de tjänar mycket på det. 20 000 - 25 000 kostar det på andra kliniker, säger Wiberg och fortsätter:

– Jag hoppas att det blir någon efterföljd, för det är viktigt det här. Att man injicerar någonting i brösten som gör att det inte går att upptäcka cancer är väldigt allvarligt.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!