Torsdag 15 Apr
Stockholm

Polisen letar samband mellan smash and grab-kupperna

Att just telefonbutiker hårt utsatta just nu beror på den stora efterfrågan.
1 av 4
Att just telefonbutiker hårt utsatta just nu beror på den stora efterfrågan. Foto: SCANPIX
Citypolisen tror dock inte att det går en trend just nu i att använda sig av smash and grab-tekniken.
2 av 4
Citypolisen tror dock inte att det går en trend just nu i att använda sig av smash and grab-tekniken. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Klockan 05.11 på morgonen kommer larmet in till polisen. En röd audi har backat rakt in i The Phone House-butiken på Kungsgatan...
3 av 4
Klockan 05.11 på morgonen kommer larmet in till polisen. En röd audi har backat rakt in i The Phone House-butiken på Kungsgatan... Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
...enligt vittnen är fem personer inblandade i rånet.
4 av 4
...enligt vittnen är fem personer inblandade i rånet. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

"Vi kommer inte vinna något effektivitetspris i år. Det kan vi vara ense om."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
De tre kupperna

– Den 30 maj klockan 05.11 kommer larmet in till polisen. The Phone House på Kungsgatan har utsatts för en smash and grab-kupp. Enligt vittnen är fem personer inblandade i rånet.

– Klockan 03.37 på nationaldagen den 6 juni slår gärningsmännen till mot en butik i Vällingby. Enligt polisen handlar det om totalt tre gärningsmännen som med hjälp av en bil backat in i entrén till en butik. Efter att de plockat på sig varor lämnar två bilar platsen.

– Vid tretiden på natten till den 12 juni kör en bil in i en sushirestaurang i Farsta centrum. Polisen misstänker att gärningsmännens mål var telefonbutiken strax intill. Väktare på plats lyckas skrämma iväg personerna som då försvann från platsen i en bil.

STOCKHOLM. Tidigt på morgonen den 30 maj slår gärningsmännen till. Med en röd Audi rammar de telefonbutiken The Phone House på Kungsgatan mitt i centrala Stockholm. Den spektakulära stöldkuppen är den första av minst tre som genomförts i Stockholmsområdet inom loppet av en och en halv månad. Polisen letar nu febrilt för att se om de finns något samband mellan kupperna.

– Vi har folk som vi är intresserade av sedan tidigare. Och de har aktualiserats efter hand, säger kriminalinspektör Thomas Erikson på Citypolisens utredningsrotel, till Nyheter24.

"Jobbar mot att bryta brottskurvan"

Men smash and grab-brotten är svårlösta. Det är sällan som gärningsmännen lämnar några spår på platsen och det är sällan det finns vittnesuppgifter att gå på. Ett stort problem för polisen är att stöldkupperna har genomförts i olika distrikt. Och eftersom samordningen mellan distrikten inte är den bästa försvårar det utredningsläget.

– Vi kommer inte vinna något effektivitetspris i år. Det kan vi vara ense om. Men vi på city försöker ha en bredare blick och vi jobbar mot att bryta den här brottskruvan, säger Thomas Erikson.

Men att just smash and grab-kupperna skulle vara en pågående trend håller Thomas Erikson inte med om.

– Nej, den här typen av brott är konstant.

När gärningsmännen slog till i en ny kupp mot Farsta centrum för en vecka sedan gick inte allt som planerat. Enligt polisen misslyckades stöldförsöket då de körde rakt i en sushirestaurang och inte telefonbutiken bredvid som föraren troligtvis siktade på, menar polisen.

– Det här ärendet är så himla nytt så vi har inte kommit så långt. Men vi tittar på att samordna det här med liknande ärenden då det är samma typ av brott, säger Jonas Lindberg, kriminalinspektör Söderortspolisen, till Nyheter24.

"I morgon kan det vara gula dunjackor"

Att det är just telefonbutiker som utsatts smash and grab-kupperna förklarar Citypolisen med att allt handlar om "tillgång och efterfrågan".

– Just nu är det kanske dyrare telefoner som gäller men det är en säsongsvara. I morgon kan det vara gula dunjackor, säger Thomas Erikson.

Hur säljs stöldgodset vidare sedan?

– Generellt sätt är det inom bekantskapskretsen, nätet och utlandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela